Planurile secrete ale Marii Britanii. Ce are de gând să facă dacă Scoția își declară independența

Planurile secrete ale Marii Britanii. Ce are de gând să facă dacă Scoția își declară independența

Potrivit informațiilor obținute de presa britanică din surse guvernamentale, la Londra se elaborează planuri de a transfera armele nucleare ale Marii Britanii în SUA sau chiar Franța, dacă Scoția părăsește Marea Britanie.

Premierul scoțian Nicola Sturgeon cere un al doilea referendum privind independența Scoției, după ce a reușit să pună la punct o coaliție între partidul său Scottish National Party (SNP) și Partidul Verde. Anunțul a provocat îngrijorare la Londra. Asta pentru că, în cazul în care Scoția devine independentă, SNP s-a angajat să interzică toate armele nucleare din țară.

Marea Britanie ar putea fi silită să-și mute forța de descurajare nucleară

Într-o discuție cu Financial Times, înalți oficiali ai guvernului de la Londra au declarat că programul Trident ar trebui să aibă sediul în afara Regatului Unit dacă Scoția părăsește uniunea. Potrivit Wikipedia, Trident este un sistem operațional format din patru submarine din clasa Vanguard înarmate cu rachete balistice Trident II D-5, capabile să lanseze focoase termonucleare. Sistemul este operat de Royal Navy și își are sediul în baza navală Clyde de pe coasta de vest a Scoției. În cazul unei declarări a independenței Scoției, de la baza navală Clyde, submarinele ar putea fi trimise la Kings Bay, în statul Georgia, unde SUA își păstrează flota nucleară, sau Île Longue în Franța.

E nevoie de 3-4 miliarde de lire sterline pentru o relocare la Plymouth

Orice relocare a submarinelor în afara Regatului Unit ar putea declanșa, însă, mari controverse și ar ridica semne de întrebare cu privire la independența forței de descurajare nucleară a Marii Britanii. Alternativa e, însă, foarte costisitoare. Experții au estimat că o investiție de 3-4 miliarde de lire sterline ar permite flotei nucleare britanice să se mute la Devonport în Plymouth.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, potrivit Financial Times există temeri că platforma continentală va împiedica scufundarea rapidă a submarinelor, facilitând urmărirea lor de către forțele inamice.

Un al treilea plan prevede ca bazele navale Faslane și Coulport să devină teritorii britanice de peste mări, după modelul Gibraltarului. Numai că acest lucru ar necesita consimțământul guvernului scoțian, ceea ce pare dificil de obținut, scrie Daily Express.