Autorităţile elene au redeschis luni principalele aeroporturi pentru mai multe zboruri internaţionale, în speranţa de a oferi un impuls sectorului turistic.

Măsura vine după trei luni de carantină şi este o veste extraodinară pentru operatorii din turism, care atrage 700.000 locuri de muncă în Grecia.

De asemenea, acest domeniu aduce aproximativ 20% din PIB-ul ţării, astfel că modul în care va performa este foarte important pentru redresarea ţării.

Amintim faptul că numai cu doi ani în urmă, Grecia şi-a revenit dintr-o criză a datoriilor care a durat un deceniu.

Numai anul trecut, aproximativ 33 de milioane de turişti au vizitat această ţară mediteraneeană şi au pompat 19 miliarde de euro în bugetul guvernului de la Atena.

Astfel, pasagerii care sosesc de pe aeroporturi considerate cu risc ridicat de către Agenţia Uniunii Europene pentru Siguranţa Aviaţiei vor fi testaţi.

Există totuşi un risc. Dacă testul pentru noul coronavius va fi pozitiv, aceştia vor fi plasaţi în carantină până la 14 zile.

În continuare, restricţiile rămân în vigoare pentru pasagerii din Marea Britanie şi Turcia.

În ceea ce-i priveşte pe pasagerii sosiţi de pe alte aeroporturi, trebuie subliniat că ei vor fi testaţi aleatoriu.

Restricţiile de circulaţie impuse în luna martie au ajutat Grecia să ţină sub control răspândirea infecţiilor cu COVID-19.

Astfel, ţara a înregistrat doar cu puţin peste 3.000 de cazuri de contaminare, un număr relativ redus în comparaţie cu alte ţări ale UE.

Guvernul conservator de la Atena se confruntă în prezent cu sarcina dificilă de a redeschide ţara pentru vizitatorii străini.

Totodată, autorităţile elene au o misiune grea: risipirea îngrijorării publice legate de apariţia unui nou focar de coronavirus.

În acest context, premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat în faţa reporterilor, sâmbătă, pe insula Santorini, că vrea să facă din Grecia cea mai sigură destinaţie de vacanţă din Europa:

„Puteţi veni în Grecia, veţi avea o experienţă fantastică, puteţi sta pe o verandă cu o privelişte minunată, puteţi să beţi bunul vin Assyrtiko şi să vă bucuraţi de plajă.

Dar nu vrem să vă aglomeraţi într-un bar pe plajă … Există câteva lucruri pe care nu le vom permite vara aceasta.”

sursa: Reuters