Planul Ministerului Muncii a fost dezvăluit. Mii de angajatori stau ca pe ghimpi

Planul Ministerului Muncii a fost dezvăluit. Mii de angajatori stau ca pe ghimpi

Reprezentanții Ministerului Muncii vor demara controale în perioada următoare, pentru a depista cazurile de muncă nedeclarate, a anunțat secretarul de stat Tudor Polak. Această măsură va fi pusă în aplicare deoarce mulți angajatori își cheamă angajații la muncă, deși au contractele suspenate și încasează îndemnizație de șomaj tehnic.

Secretarul de stat Tudor Polak a precizat că mai multe petiții și sesizări primite la minister atrag atenția asupra acestui fenomen.

„Încercăm să facem o evaluare a tuturor acestor petiţii şi, în perioada următoare, controalele se vor înteţi. Guvernul României şi, mai ales, Inspecţia Muncii, nu poate tolera ca, în această perioadă care este destul de grea pentru toată lumea, să asistăm la astfel de abuzuri.

Am centralizat petiţiile care au fost făcute din luna martie, vom avea o altă centralizare, luni sau marţi, cu ce petiţii au fost înainte în luna aprilie şi vom intensifica aceste controale, mai ales pe aceste cazuri de muncă nedeclarată”, a declarat Polak, într-o intervenție televizată, la Digi24.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a precizat că au fost deja aplicate sancțiuni unor companii care și-au chemat lucrătorii la muncă, deși contractele erau suspendate. Acesta a mai oferit, ca exemple, și alte cazuri de încălcare a legislaţiei muncii unde s-au aplicat sancțiuni.

„La începutul lunii martie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti s-a deplasat la sediul unei agenţii de turism unde angajatorul, înainte de emiterea stării de urgenţă şi înainte de a apărea Ordonanţa 30, a suspendat contractele a peste 100 de angajaţi, iar a doua zi a chemat o parte dintre aceştia la muncă. În momentul în care Inspectoratul Teritorial de Muncă s-a deplasat şi a constatat aceste lucruri a aplicat sancţiunea maximă de 200.000 de lei, a spus Tudor Polak.

Conform datelor prezentate de Ministerul Muncii, peste 600.000 de angajaţi au fost sprijiniţi prin măsura şomajului tehnic, în perioada 16 - 31 martie 2020. De asemenea, măsura a fost aplicată și pentru 50.000 de profesionişti, persoane care lucrează prin PFA, prin întreprinderi familiale sau prin contracte de drepturi de autor.