SURSE: Planul de mazilire a lui Dragnea de către PSD

SURSE: Planul de mazilire a lui Dragnea de către PSD

Un grup de disidență din PSD, susținut tacit de foști "grei ai partidului" precum Ioan Rus și Ilie Sârbu, va încerca să-l schimbe din funcție pe președintele partidului, Liviu Dragnea, printr-o evaluare a activității acestuia într-un Congres extraordinar al PSD.

Fost purtător de cuvânt al PSD, europarlamentarul Cătălin Ivan a anunțat vineri că va lansa un "nou proiect politic" în interiorul partidului.

  • “Foarte curand vom prezenta public propunerea noastra de proiect politic pentru colegii nostri, membri ai PSD (...) Important este sa avem o dezbatere interna nu despre cum intarim puterea unei persoane in partid, in niciun caz despre cum sa-i aparam pe unii sa nu ajunga in fata instantei sau cum sa-i ajutam sa se imbogateasca mai usor din banii publici, ci despre cum trebuie sa arate un partid de stanga curat, modern, european, credibil. Unii se vor intreba, pe buna dreptate, cine suntem cei care vom prezenta acest proiect. Toate la momentul potrivit”, a scris Ivan pe pagina de Facebook.
  • Contactat de EVZ, Ivan nu a dorit să spună cine anume face parte din grupul de reformă
  • În paralel, așa cum a scris EVZ, noul partid al lui Victor Ponta încearcă să rupă o grupare cât mai largă de parlamentari

Care este planul?

Surse social-democrate au relatat însă EVZ că gruparea de disidență din partid pregătește un document care va conține o listă de propuneri concrete de modificare a statutului PSD în cadrul unui Congres extraordinar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Documentul va fi un pretext pentru încercarea de debarcare de la șefia partidului a lui Liviu Dragnea: gruparea anti-Dragnea intenționează să provoace o evaluare a activității președintelui de partid, sub conducerea căruia s-a dat jos propriul Guvern și au fost excluși lideri ai partidului.

La această strategie va contribui noul partid al lui Victor Ponta, care va încerca să șubrezească cât mai mult poziția lui Liviu Dragnea în PSD.

Miza este ca Dragnea să fie mazilit de propriul partid la fel cum a fost schimbat Grindeanu de la șefia Guvernului.

Printre persoanele care gravitează în jurul acestei idei se află, pe lângă Cătălin Ivan, fostul premier Sorin Grindeanu, fostul premier Victor Ponta, fostul vicepreședinte PSD Constantin Niță, fostul vicepreședinte PSD Mihai Chirica.

Socrul lui Victor Ponta, Ilie Sârbu, în prezent membru în conducerea Curții de Conturi și fostul vicepreședinte PSD Ioan Rus, ar fi de părere că este nevoie de o schimbare a leadership-ului PSD, spun surse din partid pentru EVZ.

Contantin Niță a publicat deja la începutul anului o listă cu 10 puncte pentru reforma PSD:

  1. Consultarea preşedinţilor de organizaţii judeţene cu privire la deciziile majore luate de conducerea centrală a partidului. Am discutat cu mulţi dintre ei şi se plâng că sunt puşi în faţa faptelor/deciziilor îndeplinite fără a li se da dreptul la opinie.
  2. O strategie şi o echipă de comunicare pentru a păstra contactul cu cetăţenii. PSD are nevoie de o comunicare mult mai eficientă. Alegerile de anul trecut au demonstrat că românii vor măsuri social-democrate, iar PSD trebuie să respecte ceea ce a promis.
  3. Implicarea foştilor membri ai Guvernului Ponta în dezbaterile din cadrul partidului. Realizările Guvernului Ponta au contribuit considerabil la câştigarea alegerilor locale şi parlamentare. Azi prea puţini lideri din acea perioadă mai sunt promovaţi public. Şi cel mai puţin Ponta!
  4. Respectarea forurilor de partid prin convocarea şi consultarea lor la modul real, nu formal.
  5. Încetarea „epurărilor” politice, prin metoda excluderii sau trecerii pe linie moartă a celor care îşi exprimă părerile.
  6. Asumarea politică de către conducerea partidului a persoanelor care ocupă diferite funcţii – parlamentari, miniştri etc. Încă dinaintea alegerilor parlamentare conducerea partidului, în grup extrem de restrâns, a declarat public că propune şi verifică listele de parlamentari. La fel şi înainte de alcătuirea guvernului Grindeanu. Toţi aceştia au fost garantaţi politic de conducere. Stilul ulterior „să plece ministrul X pentru că nu a ieşit bine ce i-am cerut”, nu mulţumeşte şi nici nu păcăleşte pe nimeni. Nici pe membrii PSD şi nici pe cetăţeni.
  7. Încetarea oricăror influenţe ale altor instituţii în partid. Deciziile trebuie să fie strict interne şi, mai ales, asumate. Fiecare trebuie să răspundă pentru erorile făcute, dar să-i fie recunoscute şi meritele.
  8. O nouă platformă program a partidului cu implicarea tuturor.
  9. Un congres extraordinar care să ia în calcul modificarea statutului.
  10. Dezvoltarea unei strategii politice externe, în strânsă colaborare cu actualul guvern, ţinând cont de modificările geopolitice din ultimele luni şi de instabilitatea din regiune.