Planul de relansare economică. O întâlnire de partid încheiată pe acordurile „Sweet Dreams”

Planul de relansare economică. O întâlnire de partid încheiată pe acordurile „Sweet Dreams”

Evenimentul de prezentare a planului de relansare economică propus de premierul Ludovic Orban și echipa sa guvernamentală, în acord cu președintele Klaus Iohannis, a fost, putem spune fără teama de a greși, o reuniune de partid la iarbă verde, cu invitați.

Prezentarea „Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică” s-a desfășurat în aer liber, în grădina Clubului Diplomatic din Băneasa. Locația a fost aleasă special pentru a permite participarea unui număr cât mai mare de persoane, în limita permisă de restricțiile impuse de răspândirea noului coronavirus.

A fost o întrunire dintre cele la care am mai asistat anul trecut, în perioada de precampanie electorală. Doar că, de data aceasta, liberalii nu au mai organizat-o din postura de opozanți ai PSD, ci din aceea de partid aflat la guvernare.

Iar acest lucru a dat o altă greutate documentului pe care l-au prezentat, o cărțulie de vreo 150 de pagini care conține măsurile propuse spre a fi implementate în următorii ani.

Chiar dacă multe dintre propuneri sunt doar la faza linii pe hârtie, precum autostrada Ploiești – Buzău – Focșani – Bacău – Suceava, nu mai putem spune că este vorba de un program electoral, ci de un plan de dezvoltare, ce urmează să fie implementat în următoarea perioadă.

Care este prioritatea Ministerului Muncii. Violeta Alexandru a făcut anunțul

Invitații la eveniment au început să apară cam cu o oră înainte de cea anunțată în programul oficial, 18.00. Ușor, ușor, grădina s-a aglomerat în principal cu membri ai PNL, foști și actuali miniștri, europarlamentari, parlamentari, consilieri guvernamentali, dar și invitați, ambasadori, șefi ai unor centrale sindicale, reprezentanți ai unor asociații patronale, directori de instituții și agenții guvernamentale, politologi, analiști, jurnaliști etc.

Aproape toți s-au așezat pe scaunele amplasate la distanța impusă de reglementările în vigoare, fapt care îi făcea să apară oarecum stingheri, depărtați unii de alții, în așteptarea președintelui.

În primele rânduri au fost așezați miniștrii din Cabinetul Orban, oamenii zilei, cei care au scormonit prin sertarele din ministere și au scos la iveală toate propunerile de măsuri pe care s-a bazat documentul prezentat.

Spre deosebire de ceilalți miniștri, care se întrețineau veseli, undeva mai într-o parte, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, studia documentul cu creionul în mână, precum un student silitor care face ultima recapitulare înainte de examen.