FMI, nemulțumit de pachetul de măsuri fiscale. Măsurile au fost criticate

FMI, nemulțumit de pachetul de măsuri fiscale. Măsurile au fost criticate Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Surse politice au dezvăluit câteva din recomandările Fondului Monetar Internațional privind planul de austeritate propus de Guvernul României. Se pare că măsurile luate nu sunt suficiente.

Surse din Coaliția de guvernare au dezvăluit câteva recomandări făcute de experții Fondului Monetar (FMI) privind pachetul de măsuri fiscale pregătite de Guvern.

Raportul FMI pe măsurile de austeritate

Raportul FMI arată că măsurile de austeritate reprezintă un pas important pentru corectarea deficitului bugetar însă nu este suficient. Executivul este nevoit să pregătească alte măsuri și totodată să modifice o serie de reforme care, în forma actuală, vor încetini scăderea inflației.

Prin urmare, primul pas pe care trebuie să-l facă Palatul Victoria constă în scăderea pragului pentru micro-întreprinderi. Totodată, FMI a atras atenția asupra faptului că impozitarea suplimentară reprezintă o măsură inutilă care poate primejdia mediul de afaceri.

Ne puteți urmări și pe Google News

FMI a făcut trimitere la impozitele pe cifra de afaceri pentru bănci și firmele mari. Taxe care ar împovăra nejustificat companiile cu marjă scăzută și pot vicia intermedierea financiară. În accepțiunea experților FMI, Guvernul poate alcătui un plan de taxe aplicabil în următoarele 24 de luni.

Măsuri fiscale contestate de raportul Fondului Monetar Internațional

În privința privilegiilor și excepțiilor fiscale acestea trebuie eliminate complet, iar Guvernul trebuie să regândească modul în care proprietatea este taxată. Mai departe, Fondul Monetar și-a îndreptat atenția și asupra TVA-ului limitat pentru prețul alimentelor.

Experții financiari au explicat că măsura respectivă nu poate fi considerată un instrument potrivit. Ba mai mult, există riscul ca prețul altor bunuri să crească, potrivit Antena 3. O altă măsură contestată de Fondul Monetar Internațional constă în creșterea puternică a salariilor, creștere care poate încetini ritmul de scădere a inflației.

Cât despre dările anunțate pe nepusă masă, FMI recomandă Guvernului de la București înființarea unui nou departament în cadrul Ministerului de Finanțe care să gestioneze noile taxe. Raportul FMI va fi prezentat oficial, mâine 04 octombrie, în cadrul unei conferințe de presă. Trebuie precizat că recomandările Fondului Monetar nu au un caracter obligatoriu, Guvernul poate ignora recomandările experțile.