FMI vine pe 25 septembrie la Bucureşti. Economia României, sub lupa lui Jan Kees Martijn

FMI vine pe 25 septembrie la Bucureşti. Economia României, sub lupa lui Jan Kees Martijn Sursa foto: Arhiva EVZ

Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunţat că trimite o misiune la Bucureşti pentru analiza economiei româneşti.

FMI vine la Bucureşti. Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat luni că o echipă condusă de Jan Kees Martijn va face o vizită la Bucureşti. Vizita este preconizată pentru perioada 25 septembrie-4 octombrie. Scopul misiunii este de a analiza situaţia economiei locale, în cadrul analizei anuale realizată de instituţie.

Scopul vizitei FMI la Bucureşti

„O echipă a FMI condusă de domnul Jan Kees Martijn va vizita Bucureşti în perioada 25 septembrie - 4 octombrie 2023. Scopul este analiza  anuală a economiei româneşti, cunoscută sub numele de Consultare pe Articolul IV. Astfel de consultări sunt efectuate periodic cu toate ţările membre", a declarat Geoff Gottlieb, Reprezentant Regional Senior al FMI pentru Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est.

Echipa va avea întâlniri cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Băncii Naţionale a României şi cu alte agenţii guvernamentale. La fel, se va întâlni cu reprezentanţii sectorului privat şi ai organizaţiilor non-guvernamentale.

Ne puteți urmări și pe Google News

FMI/ Sursa: Arhova EVZ

Avertismentul guvernatorului BNR

În urmă cu o lună,Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a declarat că, în cazul în care Guvernul nu ia măsurile de ajustare fiscală şi consolidare fiscală necesare, acestea vor fi făcute de pieţe. Iar corecţia prin mecanisme de piaţă este mult mai greu de controlat.

„În cazul în care corecţia fiscală şi consolidarea fiscală nu ating nivelurile care sunt percepute a fi necesare de către instituţiile cu care lucrăm, o bună parte din corecţie se va face de către pieţe”, a spus Isărescu în luna august.

FMI are un rol bine definit in economia Romaniei. Acela de-a crea un sistem financiar si monetar puternic si de-a incuraja dezvoltarea economica durabila.

Romania a devenit membra FMI la 15 decembrie 1972. Participarea Romaniei la FMI se ridica la 1.030,2 milioane DST sau 0 % din cota totala. Puterea de vot a Romaniei este de 10.552 voturi.

Romania a acceptat obligatiile prevazute in Articolul VIII ale Statutului FMI referitor la convertibilitatea de cont curent la 25 martie 1998.