Angajații care se vor trezi cu salarii mai mici după aplicarea măsurilor de austeritate

Angajații care se vor trezi cu salarii mai mici după aplicarea măsurilor de austeritate Marcel Ciolacu. Sursă foto: Razvan Valcaneantu EEC

Angajații din România se vor trezi cu salarii mai mici după adoptarea măsurilor de austeritate pregătite de Guvernul Ciolacu. De asemenea, Marcel Ciolacu confirmă faptul că măsurile vor fi drastice.

Angajații din România se vor trezi cu salarii mai mici după aplicarea măsurilor Guvernului Ciolacu. Peste un milion de români vor fi afectați de măsurile fiscale, iar premierul confirmă acest lucru:

„Este adevărat, unii nu vor mai fi șefi la stat. Se vor desființa mii de posturi de șefi, cu toată liota de consilieri, șoferi și secretare”

Este vorba despre angajații din construcţii, IT şi agricultură care ar putea avea venituri mai mici chiar din octombrie. IT-știi vor plăti impozit pe venit pentru sumele de peste 10.000 de lei brut, iar angajații din construcții şi agricultură vor achita contribuția la sănătate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Măsurile Guvernului Ciolacu vor lovi mai multe categorii de angajați

Pe de altă parte, angajații din IT vor fi scutiți de la contribuția la Pilonul 2 de pensii. La fel ca cei din construcții, agricultură și industria alimentară. Toți aceștia vor putea opta să contribuie la acest pilon, dacă își doresc.

Şi nu e totul, Guvernanții au hotărât să taxeze tichetele de masă cu 10% pentru contribuții la sănătate. Bugetarii cu peste 8000 de lei net nu vor mai primi vouchere de vacanță. Iar cei care primesc vor fi taxați cu 10% contribuție la sănătate.

Dumitru Costin, despre cum vor fi afectați angajații

Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical (BNS), a explicat cum vor fi afectați angajații în urma măsurilor Guvernului.

„Am făcut deja niște evaluări pe care vreau să vi le prezint. Să începem cu impactul pe salariul minim. Există odată cu acest proiect de lege pe care urmează să își asume răspunderea un alt act normativ care vizează creșterea salariului minim de la 3000 de lei la 3300 de lei, concomitent cu eliminarea acelei deduceri fiscale de 200 de lei care se aplică salariul minim”.

Liderul Blocului Național Sindical a mai declarat că în economia României sunt 1,8 milioane de salariați plătiți pe salariul minim. Iar impactul va fi de peste 1 miliard.

„Așadar, crește salariul minim de la 3300 de lei, concomitent cu eliminarea acelei facilități, acelei deduceri de 200 de lei. Asta înseamnă că din cei 300 de lei pe care angajatorii din România îi voi plăti pentru majorarea salariului minim, pentru lucrătorii pe care îi au angajați cu salariul minim, din cei 300 de lei 98 de lei vor rămâne în venitul net al salariatului, iar 202 lei intră la bugetul de stat.

Ca să înțelegeți dimensiunea acestui de mers, impactul pe bugetul general consolidat, adică venituri în plus până la 31 decembrie anul curent, pentru că avem în economia României 1,8 milioane de salariați plătiți pe salariul minim, impactul va fi de peste 1 miliard”, a explicat Dumitru Costin.

La IT iau cu stânga și dau cu dreapta

Dumitru Costin spune că pe de altă parte, impozitarea tichetelor afectează orice salariat al acestei țări care primește tichete de masă.

„Și la IT, ei iau cu stânga și dau cu dreapta. Au făcut o combinație de modificare legislativă care va duce la o creștere de venit net pentru salariații din IT. În ciuda faptului că vin și spun că pun impozit de venit și pentru ei, pentru tot ceea ce depășește 10.000 de lei, după scăderea CAS-ului și CASS-ului.

Pentru că le-au dat o opțiune de plată la pensii. Aceștia pot plăti 25% sau pot plăti la pensie mai puțin, 475 la Pilonul II. Aplicând formulele de calcul, aici rezultă un plus de venit net de 479 de lei, 480 de lei pentru sectorul de IT”, a concluzionat Dumitru Costin.