Plafonarea facturilor la energie provoacă nemulțumiri. Ce categorii de consumatori vor avea cel mai mult de suferit

Plafonarea facturilor la energie provoacă nemulțumiri. Ce categorii de consumatori vor avea cel mai mult de suferit Sursa foto: EVZ

Noua lege prin care se dorește plafonarea prețurilor la facturile de energie, aflată la dezbatere în Parlament, a provocat deja numeroase controverse. Parlamentarii coaliției de guvernare au propus o serie de excepții de la regulile de plafornare care vor afecta un număr mare de cetățeni, iar acest lucru a stârnit mari nemulțumiri în rândul românilor. Descoperiți, speriați că vor pierde voturi la viitoarele alegeri, politicienii PSD și PNL dau din colț în colț și promit că vor aduce corecturile necesare.

O serie de propuneri ale parlamentarilor PSD și PNL care vizează legea de plafonare a tarifelor la energie stârnesc nemulțumiri în rândul românilor. Mai întâi, politicienii coaliției „au uitat” să reglementeze plata eșalonată pentru facturile cu valori foarte mari pe care le primesc românii. O astfel de măsură, plata în rate a facturilor, ar contraveni intereselor furnizorilor de energie, care doresc să-și obțină banii cât mai repede cu putință, de la consumatori, fără să țină cont de greutățile cu care se confruntă aceștia.

O altă situație de natură să atragă nemulțumirea românilor este cea legată de tarifele pe care urmează să le plătescă cei care locuiesc în apartamente închiriate sau în gazdă. Problema a apărut după ce coaliția a stabilit ca proprietarii să beneficieze de plafonarea prețurilor doar pentru o locuință, dacă dețin mai multe. Parlamentarii PSD și PNL au propus, implicit, ca acești români, chiariașii să plătească prețuri mai mari la energie.

USR a atras atenția că românii care au mai multe proprietăți nu vor putea beneficia de plafonarea prețurilor la energie pentru fiecare loc de consum pe care îl dețin, chiar dacă îl închiriază. Mai mult aceștia au atras atenția că, în cazul menținerii reglementării cu pricina, inițiată de coaliția PSD – PNL – UDMR, chiriașii vor fi obligați să plătească tarife mai mari decât restul românilor deoarece nu vor benefica de plafonare.

Ne puteți urmări și pe Google News
PSD vrea să elimine pensiile speciale

sursa foto. EVZ

PSD susține că va corecta situația

Speriați că vor pierde un număr mare de voturi la viitoarele alegeri, dat fiind că numărul celor care locuiesc în chrie este ridicat, politicienii PSD și PNL s-au înghesuit să dea asigurări că situația va fi corectată. Senatorul Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD a afirmat că problema chiriașilor va fi clarificată în normele de aplicare ale legii.

„Există un amendament care spune că prețul maxim plătit în România este de 1,3 lei pe kilowatt oră, de asemenea ideea care s-a propagat că cei care locuiesc cu chirie ar fi dezavantajați de ordonanță, nu se va întâmpla, lucrul acesta va fi clarificat în normele de aplicare. Partea de concepție care a stat la baza ordonanței a fost că avem plafonare în funcție de consum, aici sunt 4 - 5 milioane de români sub plafon, pe urmă cei care sunt până în 0,8, cu diferența între 255 și 300, peste 300 maxim 1,3, pentru că intervine și situația în care am contract favorabil mie, cum ar fi contractul închieiat la Hidroelectrica, beneficiez de prețul cel mai bun pe toate din plafonările existente”, s-a justificat senatorul PSD.

Radu Oprea a mai spus că în situația cazurilor sociale, există două legi care rezolvă problema, cea a plafonării prețurilor și cea a consumatorului vulnerabil

„La cazuri sociale nu este o problemă pentru că acolo intervin două legi, aceea a plafonării și aceea a consumatorului vulnerabil, care are în vedere acești consumatori care sunt în situația asta. Este un articol în lege care va trebui clarificat și mai bine definit, pentru că poate naște această interpretare, dacă mergi într-o zonă extremă”, a mai spus senatorul.

Facturile la energie ne pun la pământ. Nimeni nu va rezista, iar spitalele sunt îngrozite: „Nu știu ce au de gând să facă cu noi”

Sursa: Arhiva EVZ

PSD dă din colț în colț în problema chiriașilor

Radu Oprea confirmă că vor fi afectați de aceată discriminare, chiriașii din locuințele ale căror proprietari nu vor înregistra contractele de închiriere la ANAF. Trebuie spus că obligația de înregistrare a contractului revine proprietarului locuinței, în vreme ce facturile sunt plătite de chiriași.

Deci, dacă, din diferite motive, proprietarii nu înregistrează aceste contracte la Fisc, cum prevede legea, cei ce vor suferi vor fi chiriașii. Aceasta deoarece parlamentarii PSD și PNL au decis să-i pedepsească pe ei în locul proprietarilor. Parlamentarul PSD nu ia în discuție o astfel de situație.

„Sunt convins că va fi clarificată în normele secundare, singura discuție rămâne dacă contractul este declarat sau nedeclarat, ca și nuanță, și dacă nu este a treia, a cincea, a șaptea locuință a mea? Dacă sunt un individ care am o locuință în București, una la mare și una la Sinaia, evident că nu locuiesc în toate deodată și atunci ideea era ca plafonarea să fie la un singur punct, acolo unde am nevoie.

Sau dacă le închiriez, atunci să fie o activitate care să fie în conformitate cu legea, care spune foarte clar, că toate contractele de închiriere trebuiesc declarate la ANAF. Era această idee, de unde a apărut și discuția. Sunt convins că în norme, în momentul în care spun cum se aplică, vor veni și aceste clarificări. Dacă sunt chiriaș și am un consum sub 100 de KW/oră voi primi 0,68.”, mai precizează Radu Oprea.

Sursa foto: EVZ

USR a propus ca tarifele să fie plafonate în funcție de consum

În Parlament, USR a propus ca fiecare român să beneficieze de un tarif plafonat pentru primii 255 kWh indiferent de consum sau de numărul de proprietăți. Acesta nu a fost luat în seamă de coaliția PSD – PNL care a decis să-l respingă.

„Este inadmisibil felul în care PSD-PNL au înțeles să dea legi împotriva oamenilor pe care altfel clamează că îi ajută. După ce Marcel Ciolacu ne asigura la televizor că nimeni nu va plăti mai mult de 1,3 lei/kWh, vedem cum mai dau o lovitură celor care dețin mai mult de o locuință.

Astfel, proprietarii vor fi nevoiți să dea declarații la furnizori, iar chiriașii vor trebui să stea pe drumuri pentru a-și actualiza adresa de reședință pentru a nu plăti facturi explodate la energie. Și asta în mijlocul iernii deoarece aceste noi prevederi vor intra în vigoare de la 1 ianuarie. USR a încercat printr-un amendament să elimine aceste nedreptăți, dar acesta a fost respins”, a declarat Cristina Prună, vicepreședintele al comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților, după cum relatează impact.ro.