La ce să fim atenți atunci când primim facturile la energie. Un singur kilowatt în plus te poate costa scump
- Iulia Moraru
- 14 noiembrie 2022, 21:04
În urma aprobării noii ordonanțe pe energie, un singur kilowatt ne poate costa scump, de aceea trebuie să fim extrem de atenți la cât consumăm lunar.
În ședința de Guvern de vineri s-a aprobat noua ordonanță pe eenrgie, care stabilește prețul de 0,68 lei pentru cei care consumă până la 100 de kWh pe lună şi 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de kWh pe lună. Românii care consumă peste 255 de kWh vor beneficia de asemenea de acelaşi preţ de 1,3 lei. Singura diferență față de prevederile anterioare este că cei care consumă peste 255 kWh vor plăti primii 255 de kWh la valoarea de 0,80 lei.
Un kilowatt în plus pe factură ne poate costa scump
Prin urmare, după noile modificări privitori la plata facturilor la energie, pentru un singur kilowatt putem plăti cu 130 de lei în plus.
Această măsură este aplicată doar pentru acei români care au un consum lunar de peste 300 kWh.
După adoptarea noilor reglementări, ministrul Energiei Virgil Popescu a venit cu o serie de soluții pentru cei care au un consum mare. El a spus că românii care depăşesc un consum lunar de 300 de kilowaţi la energie electrică au posibilitatea să se transfere la un furnizor unde preţul este sub 0,80 de lei.
Marea regularizare va avea loc în februarie
Potrivit autorităților, începând din luna februarie 2023, va avea loc marea regularizare, în urma căreia oamenii îşi vor lua înapoi banii plătiţi în plus. Ulterior, ei vor începe să plătească exact cât consumă.
Potrivit experților în energie cel mai mult vor consuma electrocasnicele uzuale, precum un frigider sau o mașină de spălat, însă e vorba de cele mai vechi de zece ani, potrivit antena3.ro.
Virgil Popescu a mai vorbit și despre funcționarea mecanismului de plafonare pentru facturile la energie. Ministrul a menționat în această direcție că sistemul utilizat este unul ingenios, care este folosit chiar și în Franța. Singura diferență este că în cazul României vorbim de o platformă pentru o mai largă tehnologie.
El va permite o stabilitate a preţurilor pentru o perioadă îndelungată.