Noua ordonanță pe energie, pe care Guvernul urmează să o discute vineri, nu cuprinde plafoanele agreate de coaliție

Noua ordonanță pe energie, pe care Guvernul urmează să o discute vineri, nu cuprinde plafoanele agreate de coaliție Sursa: Dreamstime.com

Executivul urmează să se întâlnească vineri în ședință pentru a discuta modificarea ordonanței pe energie. Care va conține, din informațiile de până acum, destule surprize pentru fiecare român.

Miercuri, liderii politici au ajuns la un compromis în ceea ce privește prețurile pentru energie. Deși ar fi trebuit adoptate cât mai repede, documentul ce va fi dezbătut vineri de către Executiv cuprinde doar introducerea cu caracter temporar a unui mecanism de achiziție centralizată de energie electrică.

Guvernul va discuta vineri, noua ordonanță pe energie

Astfel, potrivit documentului ce cuprinde noua ordonanță pe energie, măsurile aplicabile vor fi:

  • Producătorilor ale căror capacităţi de producere totalizează o putere instalată mai mare sau egală cu 10 MW, cu excepția producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie, precum și producătorilor cu capacități de producere de energie electrică și termică în cogenerare care livrează energie termică în SACET;
  • Furnizorilor de energie electrică care au contracte încheiate cu clienți finali, operatorului de transport și de sistem energie electrică și operatorilor de distribuție energie electrică, pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al rețelelor exploatate de aceștia, informează știripesurse.ro.

Executivul a ajuns la un acord privitor la prețurile pentru energie

Miercuri, după lungi negocieri, partidele de guvernământ au reușit să ajungă la un acord privitor la plafonarea prețurilor la energie, astfel încât atât consumatorii casnici, cât și marii consumatori să poată să facă față scumpirilor de pe piață.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit surselor politice din PNL, pragurile pentru consumatorii casnici vor rămâne neschimbate, adică de 0,68 de lei pentru un consum lunar sub pragul de 100 kWh, respectiv 0,80 lei/ kWh, pentru un consum lunar între 100 kWh și 255 kWh. De asemenea, pentru cei care depășesc pragul de 255 de kWh, prețul maxim va fi de 1,3 lei.

În urma negocierilor s-a rămas la varianta propusă de PNL și prin urmare, prețurile pentru IMM-uri vor fi de 1 leu/kWh. Pentru marii consumatori s-a agreat să se meargă pe 1,3 lei/ kWh, susțin sursele.

Acestea ar fi trebuit să fie cuprinse în textul noii ordonanțe ce urmează să fie discutată vineri de Executiv.