Plafonarea adaosului comercial pentru alimente, prelungită de Guvern. Care e perioada valabilă

Plafonarea adaosului comercial pentru alimente, prelungită de Guvern. Care e perioada valabilă Prețurile alimentelor au explodat Sursa Foto: Arhiva EVZ

Plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază a fost prelungită de Guvern cu încă 60 de zile. Guvernanții au în vedere introducerea unor categorii noi de produse, dar le-au exclus pe cele specifice sărbătorilor de iarnă.

Plafonarea adaosului comercial pentru alimente a fost principala tema discutată astăzi, luni 29 ianuarie de reprezentații Guvernului și principalii retaileri din România. La finalul negocierilor, părțile implicate au stabilit ca măsura să fie prelungită cu încă două luni.

Plafonarea adaosului comercial, prelungită cu încă 60 de zile

De asemenea, reprezentanții Palatului victoria și retailerii au convenit plafonarea adaosului comercial pentru produsele specifice sărbătorilor de iarnă să fie ridicată. Totodată, pe lista alimentelor a căror adaos comercial este plafonat vor fi incluse noi produse, printre care untul și gemul. În privința cărnii de miel încă nu s-a luat o decizie.

Principalii retaileri din România și delegația Guvernului formată din premierul Marcel Ciolacu și ministrul agriculturii Florin Barbu s-au întâlnit astăzi la Palatul Victoria pentru a negocia prelungirea Ordonanței de Urgență care prevede plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază, care ar fi expirat joi, 1 februarie.

Ne puteți urmări și pe Google News
Plafonarea adaosului comercial pentru alimente, prelugită cu încă 60 de zile

Sursa foto: Dreamstime

Ordinanța expira pe 1 februarie

Inițial, nici retailerii și nici procesatorii nu și-ar fi dorit că schema de plafonare să fie prelungită. Cotele de adaos comercial aplicate produselor alimentare au fost înghețate temporar la cel mult 20% față de procesul de producție,  un procent valabil pentru procesatori cât și pentru comercianți. De asemenea, distribuitorii nu vor putea aplica mai mult de 5% față de prețul de achiziție.

În linii mari plafonarea adaosului comercial se aplică următoarelor categorii de produse:

  • precum pâinea (albă simplă 300 - 500 grame, fără specialităţi);
  • laptele de vacă (proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru);
  • mălaiul (1 kilogram);
  • uleiul de floarea soarelui (1 litru);
  • fructe şi legume proaspete vrac.

Premierul României despre OUG privind plafonarea adaosului comercial pentru alimente

Premierul României, Marcel Ciolacu a subliniat faptul că plafonarea adaosului comercial a limitat creșterile de prețuri, a contribuit la menținerea puterii de cumpărare a populației și a diminuat rata de creștere a inflației.

„Am decis să prelungesc cu 60 de zile ordonanţa privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază. Românii trebuie să aibă parte în continuare de o stabilitate a preţurilor la alimente, după nebunia creşterilor speculative din trecut.

Constat că şi cei care în trecut au criticat această măsură, recunosc acum că, în lipsa ei, preţurile ar fi crescut cu până la 20%. Este clar că plafonarea a temperat creşterile speculative de preţuri, a ajutat la scăderea inflaţiei şi la menţinerea puterii de cumpărare a populaţiei”, a scris Marcel Ciolacu, luni pe Facebook.

Nu în ultimul rând, Marcel Ciolacu pentru a evidenția eficiența măsuri de plafonare a invocat datele furnizate de INS. Astfel, prețurile din luna decembrie a anului trecut au fost cu 5,8% peste cele din decembrie 2022. Însă cu 18% mai mici față de luna iunie 2023, moment de la care a intrat în vigoare plafonarea adaosului comercial pentru produsele de bază.