Plăcinte cu mac. Desertul pregătit de gospodinele din Bucovina

Plăcinte cu mac. Desertul pregătit de gospodinele din Bucovina Sursa foto: Pixabay

Pe lângă cunoscutele plăcinte poale-n brâu, învârtita cu mac este pregătită în unele zone din Bucovina. Denumite și rulouri sau melci, aceste plăcinte cu mac sunt ideale pentru cei care îndrăgesc deserturile aromate și însiropate. Rețeta este una ușoară și conține puține ingrediente.

Plăcinte cu mac

Aceste plăcinte cu mac se găsesc în supermarketuri și în patiserii, însă gustul celor pregătite în casă este unul deosebit. Aluatul pentru melcii cu mac se prepară rapid și nu necesită un proces îndelungat de frământare și dospire.

Plăcinte cu mac

Sursa foto: Pixabay

În plus, acesta poate fi lăsat la frigider și folosit în următoarea zi pentru coacerea gustosului desert.

Ingrediente necesare:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • 800 grame de făină albă
  • 180 grame de zahăr
  • 250 ml lapte cald
  • 2 ouă
  • un cub de unt
  • 1 plic de drojdie
  • coajă rasă de lămâie
  • esență de vanilie sau rom
  • 250 grame de mac

Mod de preparare

Drojdia se toarnă peste laptele cald, împreună cu o linguriță de zahăr și una de făină. Aceasta se lasă la crescut pentru 5-7 minute. Separat, peste făina albă se adaugă ouăle, zahărul și coaja rasă de lămâie. Peste această compoziție se adaugă și drojdia cu laptele cald și se amestecă. De asemenea, în acest pas se adaugă și esențele de vanilie și rom.

Untul topit se încorporează treptat în aluatul pentru plăcinte. Acesta se frământă până se desprinde de pe pereții recipientului și are o consistență moale.

Seminte mac

Sursa foto: Pixabay

Plăcinte cu mac. Un desert tradițional din Bucovina

Aluatul se lasă la dospit pentru aproximativ 40 minute. Între timp, macul se pune la fiert în 150 de mililitri de lapte, la foc mic. Peste acesta se adaugă și o lingură de zahăr, precum și coajă rasă de lămâie. După 4-5 minute de fierbere, compoziția va deveni cremoasă, ideală pentru a fi adăugată în aluatul moale.

Aluatul dospit se întinde într-un strat de aproximativ 2-3 centimetri și se taie în fâșii late. Pe suprafața acesta se întinde crema de mac și se formează plăcintele. Acestea se ung cu ou și se coc în cuptorul încins la 180 de grade.

La final, peste acestea se toarnă un sirop pregătit din zahăr, apă și esență de rom, însă acest pas este opțional.