„Mă duc la aprozar. Să cumpăr niște fructe. Înăuntru, câteva persoane. Toată lumea cu mască, toată lumea păstrează distanța. Intră o cuconetă. Gen „Sunt o doamnă, ce aia a mea”. Și pune întrebarea magică: „Dar aici nu se face termoscanare?!”

Îmi cade fața. Vânzătoarea o ignoră, lumea se uită la ea bizar. Și începe să ne țină o adevărată lecție de epidemiologie, toate aserțiunile ei începând cu „specialiștii spun”, „domnul Arafat spune”. Pe un ton din ăla de revoltată, de parcă s-ar fi revărsat carul cu virusache în aprozarul de cartier.

Fix când să deschid gura s-o invit să se ducă la Kaufland, s-o scaneze ăia în ce găuri vrea ea, îi zice un domn, altminteri cu o mină de om serios: „Duduie, dacă vreți, vă scanez io”. Și se uită la acel loc al pantalonilor. Să moară aia, nu alta! „Ce?!” zbiară revoltata.

Pentru că ratasem momentul în care să mă bag ca musca, o iluminez : „Domnul zice că poate să vă … (cuvântul cu „f”). Lumea râde isteric, aia nu ne mai scoate din „țărani”, „mârlani”, „golani”, „țigani”, „nesimțiți” etc. Iese val-vârtej, iar sfârșitul îi aparține vânzătoarei: „Cred că e nescanată de mult…” (Niculina Baicu)

*

„Dr. Arafat a aparut la tv cu mască pe figură. E prima oară când îl văd mascat. Dă exemplu în Starea de alertă. Când era Stare de urgență, când infectările erau cu zecile pe zi, îl durea la bască de mască. (Cristian Botez)

*

„Armand Goșu, cel mai bun analist din spațiul ex-sovietic, a lăsat-o mută pe Ioana Dogioiu la Europa FM: «Când se pierd procente mari în sondaje, se reîncălzește ciorba ungurească și ruseească»”. (Remus Bădulescu)

*

„Dacă înțeleg bine, e dreptul proprietarului să reglementeze ce face în spatiul lui, te întâmpină cu termometrul sau nu. Nu-ți convine, nu intri. De ce nu există localuri pentru fumători?” (Ana-Maria Itoafă)

*

„Ce nu are curaj să spună nimeni este faptul că normalitatea presupune o singură certitudine: vom muri.
Că normalitatea nu e cu «condiții de laborator», cu măști, mănuși, dezinfecții peste dezinfecții.
Că omul normal mai face și boli. Incredibil, dar adevărat. Că o plăcere normală e să mănânci din copac (neigienic), să te întinzi pe iarbă, să faci baie într-un lac, să mănânci mici cu muștar «la botu’ calului» sau șaorma cu de toate învelită neigienic în hârtie.

Și că normalitatea, repet, presupune și moartea la un moment dat. (Bogdan-Alexandru Duca)

*

„Asta cu termoscanarea nu este altceva decât o furăciune agilă. De când a început ciuma, am auzit doar cum nu avem de nici unele, cum nu se găsește nimic de cumpărat. Dar lucrul dracului: nu au lipsit termoscanerele. S-a dat ordonanța, bau! toată lumea avea exact câte termoscanere le trebuia. Nici ciumă, nici criză mondială, nu se plânge nimeni. Apoi: termoscanerele astea sunt niște mizerii, de o săptămână sunt pe la 35 – 36 de grade. Ieftinăciuni vândute la stat pe o cerere creată prin ordonanță – ce poate fi mai plăcut pentru orice importator care știe ce va dori statul să cumpere?” (George Damian)

*

„Oare numai mie mi-au atras atenția minionii albi de la înmormântarea IPS Pimen? Niște siluete antropomorfe, fără chip, depersonalizate, care roboteau într-o regie cu accente absurde, doar de ei știută. Ăsta să fie viitorul?” (Cătălin Mareș)

*

„Kaufland, Kaufland, über alles.” (Adrian Pătrușcă)

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE