Pilonul II de pensii. Toți românii vor avea acest drept. Anunțul ministrului Muncii
- Andreea Vlad
- 13 aprilie 2021, 23:04
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că românii interesați să se înscrie într-un fond privat de pensii vor beneficia obligatoriu de o facilitate oferită de angajatori.
"Am modificat modelul cadru al contractului individual de muncă și am introdus o nouă obligație care îi revine angajatorului", a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan, marți.
Angajatorii vor informa angajații despre obligația aderării la un fond privat de pensii
"Pilonul II de pensii, administrat privat, este obligatoriu și vine în completarea pensiei de stat.", a subliniat Raluca Turcan într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.
"Orice angajat din România contribuie la acest pilon de pensii și este extrem de important să se informeze și să opteze în cunoștință de cauză pentru un fond privat care să îi administreze acești bani, economisiți de-a lungul carierei, pentru a-și suplimenta veniturile în momentul pensionării.
Prin urmare, am modificat modelul cadru al contractului individual de muncă și am introdus o nouă obligație care îi revine angajatorului: să informeze salariatul, în momentul angajării, cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat.
Cred că este important să punem accent mai mare pe această componentă de informare și de conștientizare a angajaților că au această opțiune, astfel încât să poată să-și decidă singuri viitorul, alegând conștient în loc să fie repartizați aleatoriu de către sistem", a mai transmis ministrul liberal.
7,6 milioane de români cotizează la Pilonul II. Profituri de 900 milioane de euro în 2020
Pilonul II de pensii private obligatorii, la care cotizează 7,6 milioane de români, a realizat în 2020 un câștig de 6,2%, de 3 ori peste inflație. Reprezintă un profit net de 900 milioane de euro pentru participanți, anunța la începutul anului Asociația Administratorilor de Pensii Administrate Privat (APAPR). Pe de altă parte, din cauza nerespectării Legii 411/2004 (care prevedea ca în anul 2016 să se ajungă la contribuții de 6% din venitul salarial brut către Pilonul II, față de doar 3,75% în prezent), românii au sume cu 18% mai mici în conturile lor, nefiind virate contribuții de 2,7 miliarde de euro în perioada 2008-2020, arată Hotnews.