Asociaţia Administratorilor de Pieţe din România reuneşte 32 de entităţi (instituţii şi societăţi comerciale) din întreaga ţară. ”Dispoziţiile Ordonanţei Militare nr. 2 trebuie înţelese şi interpretate şi în spiritul lor, raţiunea emiterii acestei ordonanţe fiind aceea de a preveni răspândirea COVID-19 prin limitarea circulaţiei persoanelor doar pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază.

Pieţe agroalimentare funcţionează în mai multe zone ale marilor oraşe, astfel încât cumpărătorii pot să se aprovizioneze fără a parcurge distanţe mari, limitându-se riscul răspândirii virusului”, a declarat Ioan Teodor Birţ, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România, într-un comunicat.

Pe lângă spaţiile destinate producătorilor locali, vor rămâne deschise cele în care se desfăşoară activităţi de vânzare a produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice şi servicii de curăţătorie. Cumpărătorii care merg în piețe trebuie însă să respecte o serie de reguli.

”Spaţiile vor fi dezinfectate şi vom lua toate măsurile de prevenţie dispuse de autorităţi. Am informat producătorii agricoli cu privire la măsurile pe care trebuie să le respecte, iar cumpărătorii sunt rugaţi să evite formarea de grupuri de persoane”, a mai precizat Birţ.

Ministrul Agriculturii susține menținerea piețelor deschise

Inclusiv ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat duminică seara într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook că pieţele agroalimentare trebuie să rămână deschise. Demnitarul a atras și el atenția că e necesar ca și în piețe să fie respectate procedurile şi măsurile de siguranţă impuse, de exemplu, în supermarketuri.

”Avem obligaţia să susţinem fiecare filieră de produs şi să ne asigurăm că va exista un flux de alimente în magazine şi în pieţe. Suntem în permanentă legătură cu autorităţile europene, s-au creat coridoare verzi pentru transportul materiilor prime, al alimentelor şi al materialelor medicale. Monitorizăm zilnic preţul la raft al alimentelor de bază.

Pieţele agroalimentare trebuie să rămână deschise respectând procedurile şi măsurile de siguranţă din supermarketuri. Este important ca producătorii români să aibă unde să îşi vândă producţia, iar populaţia să aibă acces la produse proaspete, sigure şi la preţuri corecte. De aceea este necesar ca samsarii, speculanţii şi falşii producători să nu aibă acces în aceste pieţe”, a spus Adrian Oros în mesajul înregistrat.

Sursa foto: Adrian Pîclișan