Piața imobiliară. Cât de „accesibile” sunt locuințele din România, de fapt

Piața imobiliară. Cât de „accesibile” sunt locuințele din România, de faptPiața imobiliară. Sursa foto: Dreamstime.com

De multe ori auzim informația că piața imobiliară din România este una dintre cele mai accesibile. Cu toate acestea, experții în domeniu contrazic această percepție și subliniază că românii plătesc una dintre cele mai ridicate rate ale dobânzii din Uniunea Europeană, ceea ce duce în final la achitarea de trei ori a casei.

„Indicele de accesibilitate pentru piața imobiliară din România, calculat ca raport între prețul mediu pe metru pătrat pentru o locuință rezidențială conform platformei Numbeo și salariul mediu net lunar conform Institutului Național de Statistică, este de 1,44, în condițiile în care o locuință este cu atât mai accesibilă cu cât valoarea indicelui este mai mică”, arată un studiu recent, realizat de Storia.

Piața imobiliară din România nu e deloc accesibilă

Raportul mai arată că pentru salariații din România este mai accesibil să achiziționeze o locuință în comparație cu cei din principalele economii ale Europei, precum Germania (1,72) și Franța (1,81).

În contrast, raportat la salariile medii nete, locuințele sunt mai accesibile în țările nordice, cum ar fi Danemarca (0,91) și Suedia (1,05).

Numai că, economistul Radu Georgescu demontează aceste calcule și afirmă că, de fapt, „locuințele din România sunt greu accesibile”.

Potrivit expertului, în ultimii doi ani, ratele la credite au înregistrat o creștere de peste 50%.

Aceasta înseamnă că în 2024 poți obține un credit doar pentru 50% din valoarea pe care o puteai obține acum doi ani.

Pentru a recăpăta nivelul de accesibilitate de pe piața imobiliară din 2022, prețurile locuințelor ar trebui să scadă cu 50%.

credit ipotecar, rate

Credit ipotecar. Sursa foto: Dreamstime.com

Dacă ai credit plătești de trei ori valoarea casei

Radu Georgescu a explicat că dobânda totală plătită pe parcursul creditului a crescut cu peste 100%. Aceasta înseamnă că în cazul unui credit ipotecar, suma totală plătită către bancă sub formă de dobândă este de două ori mai mare decât valoarea casei.

Mai exact, în timpul derulării creditului, plătești de trei ori valoarea casei. O dată către vânzătorul apartamentului și de două ori către bancă.

În plus, dobânzile la creditele ipotecare din România sunt de trei ori mai mari decât cele din țările occidentale.

Potrivit economistului, în prezent, în Germania, dobânda la un credit ipotecar este de 3%, în timp ce în România este de 9%.

„Pe perioada creditului românul plătește o dobândă totală mai mare de trei ori comparat cu un german. Acum mai par accesibile locuințele din România?”, se întreabă expertul.

Piața imobiliară. Salariul mediu din Germania, de trei ori mai mare decât în România

Economistul mai subliniază că salariul mediu brut în Germania se ridică la 4.100 de euro. În comparație, în România, salariul mediu brut este de 6.700 de lei, echivalentul aproximativ a 1.300 de euro.

Imobiliare

Sursa foto: Arhiva EVZ

Prin urmare, economistul argumentează că un german are posibilitatea să economisească o sumă mai mare din salariu pentru a-și cumpăra o locuință, în comparație cu un român.

„Educația financiară începe prin a-ți pune întrebarea „Oare sunt adevărate informațiile financiare pe care le primesc”. Pasul 2 este să deschizi un excel și să-ți faci singur calculele”, sunt concluziile economistului Radu Georgescu.