Pfizer, obligat de instanţă să plătească 600 de mii de euro despăgubiri unui bărbat. Cu ce reacții adverse s-a ales
- Antonia Hendrik
- 6 mai 2021, 07:54
Efectele secundare ale unui medicament produs de Pfizer au determinat compania farmaceutică să plătească 600 de mii de euro pentru a compensa un bărbat de 60 de ani din Italia.
Bărbatul s-a ales cu reacţii adverse extrem de ciudate, cum ar fi „Ludomania denumită şi Ludopatia (o boala care dă dependentă de jocuri de noroc) şi hiperactivitate sexuală”. Dar nu numai atât, bărbatul se confruntă şi cu bulimie pe lângă celelalte probleme. Nu vorbim despre vaccinul anti-Covid-19, ci despre medicamentul „Cabaser”, folosit împotriva Parkinson.
Tratând cu Pfizer boala Parkinson, bărbatul devine un ludopat
Efectele secundare au stricat viața unui om care a început să mănânce mai mult, să fie hiperactiv sexual și să devină dependent de jocuri de noroc. „Am mâncat mai mult și am devenit hiperactiv sexual. Apoi am început să joc ... în loc să lucrez am stat pe cazinoul online ... apoi am început primul transfer, apoi cardurile de credit ... Am creat 1802 cărți de unică folosință, pe care le-am încărcat doar pentru a juca online, am crezut că era nebun ... mă întrebam de ce nu mă pot opri? Am jucat zi și noapte în timp ce soția mea dormea” a povestit bărbatul.
Medicamentul care trebuia să-l ajute îl aruncă în prăpastie
Dar apoi și-a dat seama că problemele și tulburările incontrolabile pe care le avea erau consecințele tratamentelor pe care le lua pentru Parkinson. Victima a decis atunci să dea în judecată multinaționala Pfizer. Acum, Curtea de Apel din Milano a confirmat decizia Curții de la Milano din martie care „a constatat ca fiind responsabilitatea Pfizer Italia efectele secundare”, condamnând compania farmaceutică care în prospect nu a inclus riscurile de reacții adverse, cum ar fi dependența de jocuri de noroc și hiper-excitare sexuală.
Pfizer trebuie să despăgubească victima cu 200 de mii de euro pentru daune morale și 300 de mii pentru daune economice plus dobânzi
Avocații au explicat: „Am dus o bătălie dificilă aducând judecătorilor studiile unor oameni de știință de renume. Efectele secundare au fost adăugate mai târziu. Pfizer a început să comercializeze Cabaser „fără să includă nicio referință la jocurile de noroc în prospect, în ciuda studiilor clinice, pe care nu aveau cum să nu le cunoască, încă de la începutul anilor 2000. Multe dovezi au fost obținute din procesele din Statele Unite. Prin urmare, Pfizer a trebuit să se confrunte la Milano cu documente interne confidențiale ale companiei-mamă americane.
Bărbatul ajunsese să fure bani din firma la care lucra
În 1999, bărbatul a fost diagnosticat cu Parkinson. În scurt timp, au apărut efectele secundare care i-au dat viața peste cap. A ajuns chiar să fure 100 de mii de euro de la firma la care lucra. Banii pe care acum va da înapoi. După cum a explicat avocatul, „timp de șase ani a fost declarat invalid din cauza unei tulburări obsesiv-compulsive”. De fapt, cuantumul despăgubirii este dublu față de maximul prevăzut de tabele, tocmai din cauza suferinței raportate de bărbatul care la momentul faptelor avea doar 40 de ani.
Avocatul Bertone, care a sponsorizat cazul împreună cu avocata Chiara Ghibaudo, a explicat că eficacitatea medicamentului din punct de vedere medical nu a fost niciodată pusă la îndoială. Cei care consumă medicamentul trebuie să cunoască din timp efectele secundare”. Prospectele au fost modificate și avertizează consumatorii să nu fie surprinși de comportamentul lor, relatează ilgiornale.