Un nou război declarat companiilor occidentale, un caz de spionaj sau o luptă a clanurilor din jurul viitorului preşedinte rus Dmitri Medvedev?
Toate aceste variante sunt luate în calcul după scandalul declanşat în jurul grupului petrolier ruso-britanic TNK-BP, comentează AFP. Totul a început miercuri, odată cu o serie de percheziţii făcute la sediul TNK-BP, precum şi la birourile companiei British Petroleum (care deţine 50% din acţiuni la TNK-BP) din Moscova. O zi mai târziu, FSB (fostul KGB) a anunţat că doi fraţi ruso-americani, Ilia şi Aleksandr Zaslavski, unul dintre ei angajat al grupului petrolier ruso-britanic, sunt suspectaţi de spionaj industrial în favoarea unor companii străine. Cei doi au fost arestaţi.
Ieri, instituţia rusă de supraveghere a mediului a anunţat că va inspecta cel mai mare câmp exploatat de grupul petrolier mixt. Responsabil de inspecţie va fi Oleg Mitvol, care a condus în urmă cu doi ani o campanie îndreptată împotriva Royal Dutch/Shell în insula Sahalin, din Pacific. În urma acestei campanii, firma a fost preluată de concernul Gazprom. Autorităţile de la Moscova au negat că arestările de la TNK-BP ar avea vreo legătură cu relaţiile tensionate dintre Rusia şi Marea Britanie. Lupta de la Kremlin nu s-a terminat Ipoteza potrivit căreia autorităţile moscovite încearcă să elimine British Petroleum de pe piaţa rusă pare însă să fie conturată de un proiect de lege, aprobat ieri de parlamentul rus în a doua lectură. Proiectul urmăreşte limitarea accesului investitorilor străini într-o serie de sectoare-cheie (petrol şi gaze naturale), însă trebuie să mai parcurgă o serie de etape până să intre în vigoare. Pe de altă parte, cotidianul „Gazeta“ a citat o sursă apropiată Kremlinului potrivit căreia ancheta referitoare la TNK-BP urmăreşte să „strice imaginea lui Medvedev în lume şi să demonstreze că lupta pentru preşedinţie nu s-a terminat“, chiar dacă acesta a câştigat alegerile.