Petroliştii au plătit amenda de 900 de milioane de lei. Banii vor fi decontaţi însă tot de consumatori

Petroliştii au plătit amenda de 900 de milioane de lei. Banii vor fi decontaţi însă tot de consumatori

Companiile petroliere amendate de Consiliul Concurenţei la sfârşitul anului trecut au virat deja în conturile ANAF amenda record de aproape un miliard de lei, potrivit reprezentanţilor acestora.

OMV Petrom şi OMV Petrom Marketing au plătit din luna aprilie amenda care însumează 503,8 milioane de lei, după cum au declarat oficialii OMV Petrom pentru revista Capital.

Constantin Tampiza, consilierul preşedintelui Lukoil, a declarat pentru EVZ că societatea a plătit amenda de 136,9 milioane de lei dictată de Consiliul Concurenţei, fiind nevoită să contracteze un împrumut pentru aceasta, deoarece funcţiona deja pe pierdere. Instanţa a refuzat suspendarea plăţii Potrivit oficialului Lukoil, pierderile provocate de decizia Consiliului vor fi transferate mai departe către consumatori. "E o decizie luată la comandă. Nu e normal să fim amendaţi pentru că am scos de pe piaţă un produs care în restul Europei este considerat non-euro", spune Tampiza.

Celelalte companii amendate sunt Rompetrol Downstream, cu 159 milioane de lei, Mol România cu 80 de milioane şi ENI România cu 11 milioane de lei. Amenzile au fost date pentru că firmele s-ar fi înţeles între ele să scoată de pe piaţă benzina Eco Premium.

Ne puteți urmări și pe Google News

Toate companiile au contestat în instanţă decizia Consiliului Concurenţei, cerând anularea amenzilor. Contestaţiile se judecă în continuare, însă instanţa a respins cererea ca plata amenzilor să fie suspendată până la rezolvarea cazului. În această situaţie, cele şase firme fie plăteau amenda, fie ar fi fost executate silit.