Petrolier atacat de dronă iraniană. Pentagonul reacționează

Petrolier atacat de dronă iraniană. Pentagonul reacționează Sursa: Facebook

Un incident naval a escaladat tensiunile în zona Orientului Mijlociu. O nouă dronă a atacat un petrolier. De această dată nu în Marea Roșie, ci în Oceanul Indian.

Petrolier atacat de Iran. Un incident semnificativ s-a petrecut în apropierea coastelor Indiei, când o dronă neidentificată a atacat o navă. Petrolierul Chem Pluto transporta substanțe chimice se afla în Oceanul Indian. Nava, care opera sub pavilionul Liberiei, este proprietatea Japoniei și era operată de Olanda. Conform rapoartelor Reuters citând Pentagonul, Iranul este suspectat ca fiind responsabil pentru lansarea dronei. Aceasta a lovit nava în jurul orei 10 dimineața, pe data de 23 decembrie. Din fericire, atacul nu a rezultat în victime sau răniți, iar echipajul a reușit să stingă rapid incendiul izbucnit la bord. Nu este prima acuzație de acest gen lansată de la Washington către Iran.

Petrolierul Chem Pluto se îndrepta din Arabia Saudită spre orașul indian Mangalur în momentul atacului. Incidentul a fost raportat inițial de Centrul de Coordonare a Transporturilor Maritime al Marinei Regale Britanice. În urma atacului, nave ale marinei și pazei de coastă indiene au fost trimise pentru a asista petrolierul.

Petrolier atacat de dronă iraniană

“Pentagonul a precizat că Chem Pluto a fost lovit de „o dronă de atac unidirecţională trasă din Iran”. Acesta a precizat că era „un petrolier chimic sub pavilion liberian, deţinut de japonezi şi operat de Olanda”. Anterior, firma de securitate maritimă Ambrey a declarat că nava avea legătură cu Israelul şi se îndrepta din Arabia Saudită spre India. Incidentul a avut loc la 200 de mile marine la sud-vest de oraşul Veraval, din statul indian Gujarat, potrivit United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO)”. Ambrey a declarat că evenimentul, care este primul de acest fel atât de departe de Marea Roşie, s-a încadrat într-o zonă pe care firma o consideră „zonă de ameninţare sporită” pentru dronele iraniene, scrie news.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Contextul acestui atac este marcat de tensiuni regionale crescânde. Rebelii houthi din Yemen au avertizat anterior că nu se vor da bătuți. Vor considera toate navele care se îndreaptă către porturile israeliene din Marea Roșie și Marea Arabiei ca fiind ținte legitime. Această amenințare vine ca răspuns la restricțiile asupra livrărilor de alimente și medicamente către Gaza. Ca reacție la aceste evoluții, SUA, prin ministrul apărării Lloyd Austin, a anunțat formarea unui grup naval destinat să asigure securitatea navelor comerciale care traversează Marea Roșie, o zonă strategică importantă pentru comerțul internațional.

Acest incident subliniază vulnerabilitatea navelor comerciale în fața unor astfel de atacuri neașteptate și necesitatea unei securități maritime sporite în regiunile afectate de conflicte. De asemenea, reflectă complexitatea geopolitică a regiunii, implicând mai multe țări și organizații non-statale într-un context tensionat, cu repercusiuni la nivel global.