Petre Daea își ține familia aproape. Soția, fiica, nora și ginerele sunt angajați în structura Ministerului Agriculturii

Petre Daea își ține familia aproape. Soția, fiica, nora și ginerele sunt angajați în structura Ministerului Agriculturii Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Petre Daea este unul dintre cei mai pitorești miniștri din guvernul condus de Nicolae Ciucă. La aproape fiecare apariție publică, Nea Petrică, cum îi spun apropiații, stârnește hohote de râs prin declarații sau prin gesturi. Ceea ce nu stârnește râsul, „este grija” pe care Petre Daea a manifestă față de membrii familiei care îi sunt alături, în minister. Soția, fiica, nora și ginerele au fost angajați în diferite structuri ale Ministerului Agriculturii.

Ministrul PSD Petre Daea lucrează la Ministerul Agriculturii alături membrii familiei sale. Aceștia îi sunt subaltern, în diferite structuri din subordinea ministerului pe care îl conduce. Ultima care și-a găsit un loc în structură este nora ministrului, Antonia Luchian (32 de ani), angajată în 2020 pe un post de consilier la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Aceasta după ce și-a făcut expertiza ca dansatoare le evenimente, la propria școală de dans.

De menționat că tânăra și-a descoperit vocația de specialistă subvenții la APIA în contextul în care serviciul de Resurse Umane al instituției era condus de propria soacră, soția lui Petre Daea.

În schimb, Petre Daea conducea Ministerul Agriculturii, în perioada 2017 – 2019, când în sistem li s-a făcut loc fiicei sale, la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – și ginerele său – la Agenția Națională pentru Zootehnie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Actuala soție a lui Petre Daea, Camelia Luchian, a lucrat, inițial, ca vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, iar apoi ca director în cadrul Serviciului de Resurse Umane la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, unde a devenit colegă cu nora sa.

Antonia Luchian a negat, logic, orice intervenție a soacrei în angajarea sa, dar numele Cameliei Luchian și a luI Petre Daea au apărut în legătură cu o anchetă penală ce viza trucarea unor concursuri de angajare în Ministerul Agriculturii.

Nora angajată în instituția în care soacra este director

Înainte de a fi angajată la APIA, Antonia Luchian deținea o școală de dans, Rigadonne SRL, iar pe contul de Facebook al firmei sale, tânăra apare în mai multe fotografii de la diferite evenimente, spectacole, flashmobs, cursuri de dans etc. Antonia s-a căsătorit cu Alexandru Luchian, fiul din prima căsătorie a Cameliei Luchian, soția lui Petre Daea, în vara lui 2019. Un an mai târziu, ea s-a angajat la APIA, unde director al Direcției Resurse Umane este și acum soția lui Daea.

Biroul de Presă al APIA a transmis că angajarea a avut loc în urma unui concurs la care Antonia Luchian a fost singura candidată. Reprezentanții instituției susțin că în acest caz, nu ar fi indicii din care să reiasă „existența unui conflict de interese.”

„Totodată, în vederea respectării regimului juridic al conflictului de interese și exercitării cu imparțialitate a funcțiilor publice ale celor doi funcționari publici, documentele privind angajarea doamnei Antonia Luchian nu au fost avizate de către doamna Camelia Luchian”, se arată în adresa citată de G4media.

Antonia Luchian a încasat de la APIA, în 2021, circa 6.000 de lei lunar net, iar soțul ei, chirurg la Spitalul Foișor, circa 3.500 de lei.

Un concurs cu multe semne de întrebare

Cu doi ani înainte de angajarea Antoniei, Valentin Budașcu, soțul fiicei lui Petre Daea a devenit angajat al Agenției Naționale pentru Zootehnie, instituție coordonată de Ministerul Agriculturii, condus la acel moment de socrul său.

Publicația Newsweek România relata, în anul 2019, că examenul a fost anunțat cu zece zile înaitne de căsătoria fiicei lui Petre Daea cu Valentin Budașcu, iar în perioada de depunere a dosarelor, cei doi proaspăt căsătoriți își petreceau luna de miere în Insula Capri. La proba scrisă, Budașcu a luat o notă mai mică, însă a câștigat la interviu, unde a obținut 85 de puncte.

Cum a fost angajată fiica lui Petre Daea

În 2017, și fiica lui Daea, Dana Florentina, a fost angajată, ca referent, la o instituție subordonată ministerului pe care îl conducea tatăl său, la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Fiica ministrului a avut norocul să fie angajată, inițial, pe un post temporar, dat fiind că era încă studentă.

După ce a terminat facultatea, AFIR a scos la concurs un post de referent la Biroul de presă, cu contract pe perioadă nedeterminată, câștigat de Dana Florentina. La scurtă vreme după angajare, duduia a provocat un adevărat scandal, trimițând un mail, colegilor, prin care cerea bani de drum pentru vacanța la mare. Mesajul a ajuns în spațiul public, având următorul conținut: „Hey people, Sâmbătă plec în Vamă cine vrea să ajute cu 10 lei pentru drum să vină la Biroul de Presă. Relaxarea face munca mai ușoară. Mulțumesc, Dana”.

În anul fiscal 2021, Valentin Budașcu a obținut un venit lunar net de 5.000 de lei pe lună, iar soția sa, Dana Florentina, de 6.000 de lei net pe lună.

Actuala soție a lui Petre Daea lucrează la APIA, din 2010, după ce, pentru o scurtă perioadă, s-a aflat în funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Piscicultură și Acvacultură. În 2018 de presa locală din Vaslui relata că Petre Daea și-a cunoscut actuala soție în 2001, pe vremea când el era secretar de stat în Ministerul Agriculturii, după cum relatează G4media.

Acuzații de corupție la Ministerul Agriculturii

În ultimii ani, atât Ministerul Agriculturii, cât și Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură s-au confruntat cu mai multe acuzații de corupție, unele concretizate în dosare penale, din cauza unor controverse legate de angajări. În unul dintre acestea a fost trimis în judecată fostul ministru al Agriculturii din perioada noiembrie 2021-iunie 2022, Adrian Ionuț Chesnoiu.

În cadrul anchetei a fost audiat și Petre Daea, motivul fiind că unul din concursuri ar fi fost aranjat pentru un protejat de-al său. Informația apărea în referatul DNA trimis la Parlament pentru ridicarea imunității lui Chesnoiu.

De asemenea, în document se făcea referire la un număr de telefon, găsit în agenda unuia dintre suspecți, „Nasa Cami Luchi”, despre care procurorii spuneau că este soția lui Petre Daea, Camelia Luchian. În fața procurorilor DNA, audiat ca martor, Daea a declarat că nu a intervenit la Chesnoiu.