Preparatul nelipsit de pe masa de Revelion s-a vândut într-o zi în cantități uriașe
- Antonia Hendrik
- 31 decembrie 2024, 09:42
Peștele este un aliment esențial pe masa de Revelion, dacă ne dorim să avem parte de noroc pe parcursul întregului an. Având în vedere că românii prețuiesc tradițiile, fermele piscicole au devenit cele mai aglomerate.
Peștele, nelipsit de pe masa de Revelion
În afară de beneficiile sale, peștele trebuie consumat în noaptea dintre ani pentru a avea un an nou ușor și prosper. Acesta este și motivul pentru care se vând zilnic tone de pește, iar cantitățile sunt de două ori mai mari decât în mod obișnuit.
La o fermă de sturioni situată lângă Oradea, au fost vândute câteva tone de pește într-o singură zi. Cel mai solicitat a fost nisetrul siberian.
Cei care cred în superstiţii susţin că în noaptea dintre ani este esenţial să se consume peşte, deoarece astfel, anul 2025 va fi plin de energie, asemenea înotului în ape rapide.
Trebuie mâncat cu tot cu coadă și cap
Așa că în afară de preparatele tradiționale, cum ar fi sarmalele, piftiile, caltaboșul, cârnații și salata de boeuf, peștele este un element esențial pe masa de Revelion. Conform obiceiului, peștele se servește întreg, cu cap și coadă, pentru a asigura un an nou prosper.
Peștele, nelipsit de pe masa de Revelion. Sursa foto: Pixabay
Mai exact, este vorba de pește, indiferent că este proaspăt sau congelat. Foarte mulți români îl cumpără pentru că este un produs despre care se știe că îi face pe cei care-l consumă să se miște precum peștele în ape repezi.
De exemplu, într-o fermă de sturioni, situată aproape de orașul Oradea, s-au vândut sute de kilograme de peşte, într-o singură zi. Românii caută cel mai mult nisetrul siberian, cu toate că se comercializează cu un preț destul de mare.
Peștele are foarte multe beneficii
Unul dintre cele mai mari avantaje ale consumului de pește este că acesta reprezintă o sursă valoroasă de vitamine și minerale esențiale. Printre acestea se numără și vitamina D, crucială pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar.
De asemenea, peștele este bogat în vitamina B12, iod și seleniu. Vitamina B12 joacă un rol important în funcționarea sistemului nervos și în producția de celule roșii. Persoanele care-l consumă frecvent au o tensiune arterială sănătoasă.
În plus, acizii grași Omega-3 prezenți în pește ajută la reducerea nivelului de trigliceride, combat inflamația și îmbunătățesc funcția endotelială. Totodată, peștele poate fi benefic în prevenirea osteoporozei și în menținerea densității osoase.