Peste 7 miliarde de euro ne-a costat războiul din Ucraina
- Maria Pană
- 29 septembrie 2023, 07:52
Peste 7 miliarde de euro ne-a costat războiul din Ucraina. Mai ales că suntem stat învecinat conflictului și consecințele au fost directe.
Peste 7 miliarde de euro ne-a costat războiul din Ucraina. Cerealele ucrainene, facturile la gaze, refugiații ucraineni sunt doar câteva dintre motivele pentru care România a pierdut mulți bani. Din cauza conflictului de la granița noastră, PIB-ul a avut de suferit și odată cu el mai multe domenii au fost afectate.
Poate cei mai afectați au fost fermierii. Criza cerealelor ucrainene pentru care s-au făcut coridoare pentru a ajunge în vest a fost o lovitură pentru ei. Mai ales că la începutul războiului nimeni nu s-a gândit la embargo. Adică să lase aceste cereale doar să ne traverseze țara.
Drept urmare întreaga situație ar fi provocat daune fermierilor de miliarde de euro. Aceștia au estimat că 40 de milioane de euro, adică ajutorul primit nu este nici pe departe suficient.
Asta pentru că banii ar reprezenta doar 1-2% din pierderile suferite de ei. Drept dovadă 45% la sută dintre ei sunt îngropați în datorii.
Facturi crescute chiar și de 10 ori din cauza războiului din Ucraina
O altă problemă, dar asupra căreia nu s-au făcut publice date exacte au fost facturile de la gaze. Acestea au crescut exponential odată cu începerea războiului. În unele cazuri acestea s-au scumpit chiar și cu 340%. Iar în unele cazuri chiar și cu 1000%, practic de 10 ori.
Cert este că acest lucru a dus și la creșterea inflației. Iar acum urmează o altă iarnă, practic, vom plăti în continuare facturi mărite, rămâne de vazut cât de umflate vor fi anul acesta.
Nu în ultimul rând, pentru refugiații ucraineni s-au plătit în 2023, 660.578.758 de lei adică peste 13 milioane de euro. Asta pentru ca oamenii să aibă unde sta și ce mânca, dar și acești bani tot de la bugetul de stat au fost luați.
Războiul din Ucraina a alungat investitorii
Colac peste pupăză, investitorii nu prea au dat iama în România, având în vedere conflictul de la granite.
Astfel că premierul Marcel Ciolacu a precizat că războiul ne-ar fi costat până acum 2-3% din PIB. Calculat la PIB-ul din 2022, adica 284 de miliarde de euro, asta înseamnă peste 7 miliarde care s-au dus pe apa sâmbetei.
În apropierea graniței cu Ucraina, România a simțit tensionarea situației și a cooperat cu țări precum Lituania pentru a monitoriza activitățile și evoluțiile conflictului.
A fost raportat că Rusia și-a amplificat prezența în regiunea respectivă, ceea ce a adus îngrijorări suplimentare pentru economia națională.
Declarațiile repetate ale oficialilor ruși, inclusiv cele ale președintelui rus Vladimir Putin, nu au ușurat temerile, în special în contextul în care fostul guvernator al unei regiuni de graniță a subliniat impactul economic major asupra zonei.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exprimat în cadrul unei reuniuni serioase preocupări privind implicarea Rusiei în conflict, iar secretarul de stat american a condamnat în repetate rânduri intervenția rusă în Ucraina.
Astfel de evoluții internaționale au avut un rol direct în fluctuațiile economice resimțite de România.
Chiar și în Consiliul de Securitate al ONU, problema a fost dezbătută intens, țările membre căutând soluții pentru a limita efectele negative ale războiului asupra economiilor învecinate.