Negocierile privind cerealele ucrainene intră într-o nouă etapă. Ciolacu merge la Kiev

Negocierile privind cerealele ucrainene intră într-o nouă etapă. Ciolacu merge la Kiev Premierul PSD Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Vineri, în cadrul unei declarații la Buzău, premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit planurile pentru o viitoare deplasare la Kiev, unde va fi însoțit de un număr semnificativ de miniștri. Scopul acestei deplasări este finalizarea negocierilor referitoare la exportul de cereale ucrainene pe teritoriul României.

Marcel Ciolacu a anunțat că urmează să aibă o deplasare la Kiev pentru a discuta despre cerealele ucrainene. El va merge împreună cu mai mulți miniștri, în timpul căreia ei cred că vor finaliza toate discuțiile legate de exportul pe teritoriul României.

Premierul a menționat că negocierile conduse de ministrul de resort au avansat în mod semnificativ. Se așteaptă ca acesta să ofere detalii în curând.

Marcel Ciolacu merge la Kiev pentru a discuta despre cerealele ucrainene

Potrivit premierului, el poartă discuții zilnic cu omologul său ucrainean.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Mulţumesc ministrului Agriculturii din România, care are în fiecare zi dialog cu omologul, ministrului Economiei care are în fiecare zi dialog cu omologul din Ucraina, Comisiei Europene, doamnei preşedinte Ursula în primul rând, care ne-a susţinut foarte mult în acest demers, miniştrii de externe şi doamnei ambasador de la Bruxelles.

S-a trecut şi prin hotărâre de guvern a Guvernului României acest lucru, de trei zile, sistemul de licenţiere solicitat de către România. În primul rând, 30 de zile nu există export pe teritoriul României, până acum nu a fost nicio solicitare.

Am cu Vama un dialog în fiecare zi pe acest subiect şi o informare dacă cineva a cerut vreun export pe teritoriul României şi nu s-a cerut. Deci partea ucraineană s-a ţinut de cuvânt”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a indicat că urmează să fie elaborat un memorandum în decursul următoarelor 30 de zile. Acesta va fi însoțit de un sistem de dublă licențiere, valabil atât pe teritoriul Ucrainei, cât și pe cel al României.

Exportul nu va mai putea fi intermediat de traderi și intermediari pe teritoriul României. Va fi permis direct către procesatori, cu condiții stricte de control din partea ANSVSA.

Polonia și Ungaria sfidează UE și mențin interdicția asupra cerealelor ucrainene

Cereale ucrainene/ Sursa: arhiva EVZ

Premierul vrea să meargă și la Varna

Se va pune un accent deosebit pe control, inclusiv prin efectuarea de eșantioane în număr mai mare decât în trecut. Marcel Ciolacu a subliniat și importanța discuțiilor referitoare la tranzit. Primul-ministru dorește să promoveze un tranzit extins pe căile ferate și pe Dunăre.

În viitorul apropiat, el intenționează să efectueze o deplasare la Varna, continuând dialogul cu prim-ministrul Greciei, prim-ministrul Republicii Moldova și prim-ministrul Bulgariei.

În luna mai, Comisia Europeană a autorizat Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia să interzică vânzarea internă a grâului, porumbului, rapiței și semințelor de floarea-soarelui provenite din Ucraina. Totul cu condiția că aceste mărfuri pot continua să fie tranzitate și exportate către alte destinații.

Pe data de 15 septembrie, Comisia Europeană a revocat restricțiile impuse de cele cinci state membre ale UE asupra importurilor de cereale ucrainene. Dar asta în schimbul unor angajamente din partea Ucrainei privind reglementarea fluxului de cereale către țările vecine.