Peste 20 de ţări membre NATO se angajează să cheltuiască mai mult pentru apărare în 2024
- Iulia Moraru
- 18 iunie 2024, 15:34
Pe fondul conflictului din Ucraina, majoritatea statelor membre ale NATO au intensificat prioritățile în ceea ce privește bugetul pentru apărare și au confirmat angajamentul de a-l crește la cel puțin 2% din PIB, a declarat Jens Stoltenberg.
Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a evidențiat că peste 20 de țări membre vor crește bugetul pentru apărare în 2024.
Țările membre NATO și-au crescut bugetul pentru apărare odată cu războiul din Ucraina
În discuția sa cu președintele american Joe Biden, Stoltenberg a subliniat că numărul aliaților care ating în prezent acest obiectiv de cheltuieli ar trebui comparat cu situația de acum cinci ani, când mai puțin de zece membri îl îndeplineau.
Secretarul general al NATO a subliniat că în Europa și în Canada, aliații au înregistrat o creștere de 18% a cheltuielilor pentru apărare în acest an.
Această cifră reprezintă cea mai semnificativă creștere din ultimele decenii, iar 23 din cei 32 de aliați vor aloca 2% din PIB sau mai mult pentru apărare în 2024.
Într-un discurs anterior la Wilson Center, Stoltenberg a subliniat că creșterea cheltuielilor de apărare ale aliaților este benefică atât pentru Europa, cât și pentru America, în special deoarece o parte semnificativă din acești bani suplimentari sunt cheltuiți în SUA.
Jens Stoltenberg a vizitat Washington pentru a pregăti summitul NATO din luna viitoare în capitala americană, discutând acest subiect și cu președintele Biden.
Joe Biden dă asigurări că teritoriul Alianței va fi apărat constant
Făcând referire la războiul din Ucraina, Joe Biden a subliniat că alianța se confruntă cu unul dintre cele mai semnificative momente pentru Europa de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
„Am întărit flancul estic al NATO, făcând clar că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a afirmat președintele american.
Secretarul general al Alianței a mai evidențiat că în anul 2014, când s-a stabilit obiectivul de a aloca 2% din PIB pentru apărare, doar trei țări membre atingeau această țintă: Statele Unite, Grecia și Marea Britanie.
De altfel, acesta a pus creșterea bugetului pentru apărare pe seama anexării Crimeei de către Rusia în 2014.
Cheltuielile de apărare ale NATO, subiect de discuție la summitul de la Washington
În urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022, cheltuielile pentru apărare ale multor țări europene au înregistrat o creștere semnificativă.
Totodată, Stoltenberg a afirmat că aceste cheltuielile pentru apărare ale NATO vor reprezenta un subiect crucial la summitul alianței din luna viitoare de la Washington, urmând imediat după conflictul dintre Rusia și Ucraina.
A subliniat, de asemenea, că nu se poate permite o nouă întârziere în furnizarea de ajutor militar către Ucraina, similar cu ceea ce s-a întâmplat la începutul acestui an în SUA, potrivit Reuters.