Evenimentul Zilei > Social > Pesta porcină africană, „plimbată” de mistreți în județele din nordul României
Pesta porcină africană, „plimbată” de mistreți în județele din nordul României

Pesta porcină africană, „plimbată” de mistreți în județele din nordul României

Este alertă în județele din nordul țării după descoperirea unor porci mistreți, morți din cauza pestei porcine africane (PPA). Astfel, în timp ce autoritățile anunță scăderea numărului focarelor de PPA, alte două cazuri au fost semnalate în două județe: Bistrița-Năsăud și Botoșani.

Virusul a fost identificat la trei mistreți, iar ANSVSA a anunțat luarea unor măsuri drastice: împușcarea tuturor porcilor sălbatici din zonele afectate și creșterea numărului de exemplare vânate în zonele cinegetice învecinate.

Ultimul caz a fost confirmat, duminică, în județul Botoșani. Un mistreț mort a fost găsit pe raza fondului de vânătoare 40 Suharau, în pădurea Alba, într-o zonă situată la aproximativ trei kilometri de frontiera cu Ucraina. În județul Bistrița-Năsăud, virusul PPA a fost confirmat, pe 17 ianuarie, la două cazuri, pe raza fondului de vânătoare 3 Aghireș, la aproximativ 1 km de limita cu județul Maramureș și 12 km față de județul Cluj. Din acest motiv, au fost alertate Direcțiile Sanitare Veterinare din județele Maramureș și Cluj.

Autoritățile din Botoşani și Bistrița-Năsăud au informat proprietarii de porci domestici să izoleze animalele în adăposturi pentru a nu veni în contact cu mistreţii sau cu materiale susceptibile de a fi contaminate, provenite de pe fondurile de vânătoare. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare în ambele județe.

 

Peste 360.000 de animale sacrificate

Conform ultimelor date furnizate de ANSVSA, până pe data de 18 ianuarie Pesta Porcină Africană (PPA) evolua în 297 localități din 16 județe, cu un număr de 1.127 de focare (dintre care 18 în exploatații comerciale). În alte 3 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 364.539 de porci afectați de boală și există 743 de cazuri la mistreți.