Pescuitul poate costa scump. Sancțiuni aspre pentru cei care încalcă noua lege

Pescuitul poate costa scump. Sancțiuni aspre pentru cei care încalcă noua lege Pește uriaș capturat pe o baltă din vestul României. Sursa Foto: Facebook

Românii care încalcă noua lege a pescuitului riscă amenzi uriașe. Aceasta a fost publicată în Monitorul Oficial și se aplică începând de astăzi. Astfel, cei care încalcă noile reguli pot primi amenzi usturătoare și pedepse cu închisoarea de până la 5 ani.

Amenzi mari pentru cei care încalcă legea pescuitului

Legea pescuitului asigură „protecția, conservarea, repopularea, administrarea și exploatarea eficientă a resurselor acvatice vii din habitatele acvatice naturale”.

De altfel, aceasta reglementează și aspectele legate de comercializarea produselor obținute din pescuit.

Delta Dunarii

Sursă foto: Arhivă Evz

Conform noii legi, cei care nu țin cont de reguli pot primi amenzi cuprinse între 1.000 - 1.500 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reguli noi

Cei care practică această activitate și nu dețin permisul de pescuit recreativ pot fi sancționați. De asemenea, vizați sunt și cetățenii care dețin un permis de pescuit recreativ, dar refuză să îl prezinte.

Conform noii legi, cei care practică această activitate nu vor mai putea prinde mai mult de 10 exemplare pe zi din toate speciile de păstrăv. În plus, cetățenii care practică pescuitul în apele din zona colinară sau de șes  nu vor putea avea o captură mai mare de 5 kilograme. Excepția de la regulă o reprezintă cazurile în care un singur exemplar de pește are mai mult de 5 kilograme.

„Exercitarea pescuitului recreativ în apele din zona colinară și de șes, pe tot cursul Dunării și pe brațele sale cu mai mult de 3 undițe și/sau 4 lansete cu câte două cârlige pe fiecare.”, potrivi noii legi.

Amenzi, pescuit

Sursă foto: Dreamstime

Amenzi uriașe pentru prinderea peștilor cu mâna

Vizați de noile măsuri sunt și cei care prind pești cu unelte confecționate artizanal sau chiar cu mâna. Aceștia riscă sancțiuni cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei. Înainte de a fi introdusă noua formă a legii, amenzile în astfel de cazuri ajungeau la 600 de lei.

  • pescuitul salmonidelor cu momeli naturale;
  • prinderea salmonidelor cu mâna, cu unelte de pescuit comercial sau cu alte unelte de pescuit confecționate artizanal;
  • pescuitul cu mai mult de 3 muște artificiale în apele de munte cu salmonide;
  • mutarea, deteriorarea sau distrugerea din culpă a semnelor indicatoare cu semnificație piscicolă;
  • pescuitul recreativ pe cursul unei ape curgătoare în zona de 500 m aval de baraj;
  • nerespectarea păstrării curățeniei și necolectarea în saci menajeri a deșeurilor existente în zona de pescuit/habitatelor acvatice naturale, de către pescarii recreativi.

Totodată, noua lege aduce noi reguli legate de capturarea peștelui în râurile din zonele montante.

Amenzi de până la 10.000 lei pot primi cei care transportă sau comercializează resurse acvatice vii sub dimensiunile minime legale admise provenite din pescuitul comercial.

Pedepse cu închisoarea riscă cei care practică pescuitul electric sau dețin aparate și dispozitivecare distrug resursele acvatice vii prin curentare. De asemenea, pedepsit cu închisoarea este și pescuitul cu materiale explozive, pescuitul cu substanțe toxice și narcotice de orice fel, precum și folosirea armelor de foc în scopul omorârii peștilor sau altor viețuitoare acvatice.