Perspective pentru economie în 2014: cât ar putea fi creşterea şi care este cel mai mare pericol

Perspective pentru economie în 2014: cât ar putea fi creşterea şi care este cel mai mare pericol

Creşterea PIB-ului României este de aşteptat să fi depăşit 2,5% în 2013 şi prognozele din urmă cu 12 luni, care indicau mai puţin de 2%, se menţionează într-un comunicat trimis presei de Greg Konieczny, Vicepreşedinte Executiv, Templeton Emerging Markets Group

Piaţa de capital a cunoscut, probabil, cel mai bun an din ultimii cinci ani, cu oferte publice iniţiale (IPO-uri) care au obţinut valori record, precum şi creşteri puternice ale preţurilor acţiunilor în general.

Konieczny se aşteaptă ca această tendinţă să continue în 2014 şi suntem optimişti cu privire la o accelerare a creşterii, precum şi la evoluţii cruciale pentru piaţa de capital.

Potrivit lui Konieczny, există potenţial pentru o evoluţie pozitivă a economiei României, aceasta putând beneficia de pe urma revenirii creşterii la nivel mondial, care pare să ia avânt, şi a redresării comerţului global.

În opinia acestuia, Germania va fi cel mai probabil motorul creşterii zonei euro în acest an, ceea ce înseamnă că ar putea fi resimţit un efect pozitiv în periferie şi în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România.

Potențial de creştere economică

Banca Mondială prognozează în prezent o creştere de 2,5% pentru 2014, dar aceasta s-ar putea chiar îmbunătăţi dacă anul agricol 2014 va fi similar lui 2013, când recoltele importante de grâu, porumb şi orz au ajutat la creşterea nivelului exporturilor.

Unul dintre motoarele posibilelei creşteri economice a României în 2014 va fi probabil legat de exporturi. Greg Konieczny este de părere că există oportunităţi în sectoarele serviciilor, energiei şi sectorul auto.

În plus, economia României ar trebui să fie impulsionată de o rată mai mare de absorbţie a fondurilor structurale UE şi de o intensificare a construcţiilor (atât comerciale cât şi rezidenţiale). Mai mult, credem că una dintre cele mai mari contribuţii la creşterea economică ar putea să fie adusă de consum.

Cererea internă a crescut foarte încet în ultimii ani, dar, cu o inflaţie aflată la niveluri minime, dobânzi în scădere, o rată a şomajului scăzută şi stabilă şi un punct jos de plecare în comparaţie cu 2007-2008, ne aşteptăm la o îmbunătăţire semnificativă a cererii interne în 2014. Perspective pentru piaţa de capital

2014 ar putea fi un an de transformări pentru piaţa locală de capital, care ar putea duce într-un final România – în prezent clasificată ca piaţă de frontieră conform indicelui MSCI – mai aproape de statutul de de piaţă emergentă.

În 2013, piaţa de capital din România a cunoscut o creştere importantă, prin două listări ale unor companii de stat. Având în vedere că Guvernul este hotărât să respecte actualul calendar de IPO-uri, în 2014 ar putea continua această tendinţă pozitivă. În 2014, am putea asista din nou la emisiuni-record de acţiuni noi şi plasamente secundare ale acţiunilor anumitor companii din România, având în vedere listările planificate. Cele mai importante tranzacţii sunt aşteptate anul acesta tot din partea statului, cu IPO-uri anunţate în sectoarele de utilităţi/energie. Am putea vedea şi unele companii private analizând oportunităţi pentru listare, având în vedere că băncile din România continuă să fie foarte precaute în ceea ce priveşte politicile de împrumut. De asemenea, piaţa de obligaţiuni corporative ar putea să depăşească volumele încurajatoare ale ofertelor din 2013.

Un alt element-cheie în dezvoltarea pieţei de capital din România ar fi o participare tot mai mare a investitorilor individuali. Anul electoral, principalul risc

La nivel politic, anul 2014 va fi marcat de două campanii electorale, care de obicei generează mult zgomot şi volatilitate. Acest lucru ar putea afecta deciziile pe termen scurt ale investitorilor, este de părere Greg Konieczny.

Potrivit acestuia, impactului asupra economiei va fi limitat, având în vedere că fundamentele puternice ale ţării şi angajamentul faţă de acordurile cu organisme internaţionale precum FMI ar trebui să împiedice derapaje majore. În ciuda posibilei volatilităţi pe termen scurt provocată de alegeri, credem că economia şi piaţa de capital din România îşi vor continua în surdină evoluţia pozitivă.

Ne puteți urmări și pe Google News