Evenimentul Zilei > Economie > Persoanele care reclamă, cu dovezi, încălcarea Legii Concurenţei pot primi până la 100.000 de euro
Persoanele care reclamă, cu dovezi, încălcarea Legii Concurenţei pot primi până la 100.000 de euro

Persoanele care reclamă, cu dovezi, încălcarea Legii Concurenţei pot primi până la 100.000 de euro

Persoanele care reclamă Consiliului Concurentei, cu dovezi, că o anumită firmă sau mai multe încalcă Legea Concurenţei pot beneficia de recompense de până la 1% din amenda aplicata firmei, dar nu mai mult de 100.000 euro.

Consiliul Concurenţei vrea să aducă un amendament la actuala Lege a Concurenţei prin care această măsură să poată fi aplicată. ”Propunerea noastră este că cei care vin cu o sesizare care se dovedeşte corectă după aceea, deci cei care ne dau informaţii despre o practică anticoncurenţială să fie recompensaţi. Aceasta, bineînţeles, după ce se dovedeşte că informaţiile oferite sunt corecte şi instanţa confirmă că, într-adevăr, firma aceea a încălcat legea. Cel care a făcut sesizarea ar putea să primească până la 1% din cuantumul amenzii, dar nu mai mult de 100.000 de euro. Vrem să-i încurajăm material pe cei care au indicii că se încalcă legea”, a declarat sâmbătă, la Sinaia, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

Activitatea Consiliului Concurenței

Consiliul Concurenţei a aplicat in acest an amenzi în sumă totală de 13,67 milioane lei (3,05 milioane euro) unui număr de 116 firma: 82 firme de pe piaţa lacurilor si vopselelor (12,15 milioane lei, pentru înţelegeri de fixare a preţurilor de revânzare pentru produsele Deutek, National Paints Factories Company, Policolor şi Swarco Vicas), 24 de firme de pe piaţa confecţiilor (596.748 lei pentru înţelegeri de fixare a preţurilor de revânzare pentru produsele Ciserom şi Secuiana) şi 10 firme pe piaţa branşamentelor de gaze cu 920.069 lei.