Persoanele care nu ar trebui să folosească ceasuri inteligente. Dispozitivele le pot pune viața în pericol
- Simona Suciu
- 23 februarie 2023, 17:25
Ceasurile inteligente, care monitorizează pulsul sau saturația de oxigen, au devenit o modă la nivel mondial. Un studiu realizat recent arată că acestea pot fi și periculoase, în anumite condiții.
Monitorizarea permanentă a stării de sănătate a devenit o prioritate la nivel mondial. Ultimele descoperiri din sfera tehnologiei fac mult mai ușoară această sarcină. Pe piață există ceasuri inteligente și chiar inele speciale care monitorizează ritmul cardiac, saturația de oxigen, dar modul în care respirăm atunci când dormim.
Pot fi periculoase
Aceste gadgeturi sunt utile în viața de zi cu zi și ne pot avertiza asupra unor probleme de sănătate. Pot avea însă și efectul invers în cazul anumitor persoane care au probleme cardiace. Oamenii care au implantate în corp defribrilatoare sau stimulatoare cardiace nu ar trebui să folosească astfel de dispozitive inteligente.
Cel puțin așa arată rezultatele unui studiu, desfășurat de cercetărorii americani de la Universitatea din Utah. Aceștia au efectuat mai multe simulări în laborator și au descoperit că aceste ceasuri inteligente pot interfera cu dispozitivele medicale, le pot păcăli, iar acestea nu mai funcționează așa cum ar trebui.
„Am efectuat mai multe simulări și teste de laborator și am descoperit că aceste gadgeturi pot interfera cu funcționarea corectă a dispozitivelor medicale pe care le-am testat. Acest studiu ridică unele semnale de alarmă, dar sunt necesare cercetări suplimentare care să implice și pacienți care folosesc stimulatoare sau defibrilatoare cardiace portabile“, a declarat dr. Benjamin Sanchez Terrones, unul dintre autorii studiului.
Interferențe nedorite
Ceasurile inteligente utilizează o tehnică de detectare numită bioimpedanță, care emite un curent electric de intensitate foarte mică care este imperceptibil pentru corpul uman. În schimb, acest impuls electric ar putea păcăli dispozitivele medicale, iar dacă acestea nu își mai fac treaba, viața pacientului este pusă în pericol.
„În cazul unui stimulator cardiac, care trimite mici impulsuri electrice către inimă atunci când aceasta bate prea încet, micul curent electric al bioimpedanței ar putea păcăli inima să creadă că bate suficient de repede, împiedicând stimulatorul să-și facă treaba. Pacientul ar putea leșina sau chiar mai rău. Avem pacienți care depind de stimulatoare cardiace pentru a trăi. Din acest motiv este nevoie de studii suplimentare“, a explicat profesorul Benjamin Steinberg, un alt autor al studiului, potrivit heartrhythmjournal.com.