Șoferii care rămân fără permis într-un stat UE, interdicție usturătoare

Șoferii care rămân fără permis într-un stat UE, interdicție usturătoare

Europarlamentarul Corina Crețu a comunicat că Parlamentul European a votat pentru adoptarea directivei referitoare la siguranța rutieră. Această directivă stipulează că un cetățean al Uniunii Europene căruia i-a fost suspendat permisul de conducere într-un stat membru nu va mai avea dreptul să conducă în niciun alt stat din UE.

FacebookCu alte cuvinte, atunci când un șofer dintr-un alt stat membru comite o contravenție gravă pe teritoriul României, autoritățile române vor avea posibilitatea să-l lase fără permis de conducere. Iar sancțiunea se aplică în toate statele membre.

Rămâi fără permis de conducere într-o țară UE, nu mai ai voie să conduci în niciun alt stat membru

Corina Crețu evidențiază că tendințele indică o creștere cu 3% a numărului de decese cauzate de accidente rutiere în 2022 comparativ cu anul precedent, iar poziționarea generală în clasamentul ratei deceselor în accidente rutiere nu s-a modificat semnificativ.

În 2022, România a raportat cele mai ridicate rate de decese, cu 86 decese la un milion de locuitori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, spune europarlamentarul, directiva urmărește reducerea tragediilor și a pierderii de vieți omenești pe drumurile publice.

Amendă poliție

Amenzi de circulație. Sursa foto: Arhiva EVZ

Pentru ce vor putea fi sancționați șoferii

Această Directivă instituie un sistem de colaborare și schimb de informații între statul membru unde a avut loc o încălcare și statul membru care i-a dat șoferului permis de conducere.

Sunt definite proceduri și responsabilități specifice pentru ambele țări implicate.

„Printre încălcările prevăzute de directivă se numără: viteza excesivă, conducerea sub influența alcoolului, conducerea sub influența stupefiantelor și cauzarea decesului sau a vătămării corporale grave a unei persoane, ca urmare a oricărei încălcări a normelor de circulație”, a transmis Corina Crețu.

Permis de conducere

Permis de conducere. Sursa foto: Arhiva EVZ

Directiva urmărește reducerea cu 50% a accidentelor rutiere

Prin urmare, Directiva va opri situația în care un șofer care a comis o încălcare într-un stat membru al UE și rămâne fără permis de conducere să poată continua să conducă în toate celelalte state membre.

„Această Directivă reprezintă un pas înainte în atingerea obiectivului UE de a reduce cu 50% decesele cauzate de accidente rutiere până în 2030.

Dreptul de a circula liber și a conduce vine cu responsabilitatea și obligația de a respecta rigorile legii pentru toți cetățenii Uniunii Europene”, a mai transmis Corina Crețu pe Facebook.