Accidente rutiere. Premieră înregistrată pe șoselele din România

Accidente rutiere. Premieră înregistrată pe șoselele din România Accidente in lanț Sursa foto: Facebook

Pentru prima oară în ultimii zece ani, numărul accidentelor rutiere a scăzut. De asemenea, potrivit ultimelor date statistice furnizate de Inspectoratul General de Poliție, numărul persoanelor decedate și a victimelor grav rănite a scăzut cu 9 respectiv 5%

Statistici accidente rutiere. Inspectoratul General al Poliției Române a publicat ultimele date furnizate de Direcția Rutieră privind numărul victimelor rezultate din incidentele rutiere. Potrivit IGPR, numărul incidentelor și a persoanelor decedate sau grav rănite în urma acestor evenimente a scăzut pentru prima oară în ultimii zece ani.

Accidente rutiere: numărul eveimentelor a scăzut cu 4%

Conform oficialilor din cadrul Poliției Rutiere valorile celor trei indicatori analizați, numărul de accidente, morți și răniți grav sunt cele mai scăzute din ultimii zece ani.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, în 2023 numărul accidentelor a scăzut cu 4%. În timp ce numărul persoanelor decedate și a victimelor grav rănite a scăzut cu 9 respectiv 5%.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Deşi statistica ne arată că numărul şi consecinţele accidentelor rutiere sunt în scădere, dramele care se întâmplă pe drumurile din ţară au un impact deosebit de fiecare dată. Conform celei mai recente analize realizate la nivelul Direcţiei Rutiere, comparativ cu perioada similară a anului 2022, anul acesta au fost înregistrate cu 4% mai puţine accidente, cu 9% mai puţine persoane decedate şi cu 5% mai puţine persoane rănite grav.

De asemenea, valorile celor 3 indicatori, înregistrate, sunt cele mai mici din ultimii 10 ani”, a anunţat, duminică, în cadrul unei declaraţii de presă, comisarul şef Cristian Andrieş, de la Direcţia Rutieră a Poliţiei Române.

Principalele cauze pentru producerea accidentelor

Analiza efectuată de Direcția Rutieră mai relevă fatul că principalele cauze pentru producerea acidentelor țin de nerespectarea vitezei legale, lipsa de educație rutieră a participanților la trafic. Lista este completată de nerespectarea regimului de acordare a priorității de trecere.

Inspectoratul de Poliție a mai precizat în cadrul conferinței de presă că agenții din Brigada Rutieră au efectuat acțiuni de amploare în perioada 9-15 respectiv 23-29 octombrie. În urma acțiunilor, mii de șoferi au fost controlați de oamenii legii. Unii dintre participanții la trafic au fost amendați sau au rămăs fără permisul de conducere.

Astfel, în intervalul 23-29 octombrie s-au constatat peste 800 de infracțiuni. Sau aplicat peste 23.500 de sancțiuni contravenționale. Totodată, au fost testați cu aparatul etilotest puțin peste 32.700 de șoferi și alți 1.811 pentru consumul de droguri. În acest caz au fost consemnate 179 de infracțiuni pentru conducerea autoturismului sub influența alcoolului și 115 pentru conducerea sub influența substanțelor interzise.

În intervalul 9-15 octombrie, prin intermediul acțiunii „Focus on the road”, oamenii legii au verificat peste 67.000 de vehicule și aplicat peste 14.500 de sancțiuni contravenționale. Totodată, s-au constatat 436 de infracțiuni privind regimul rutier. Dintre care, 11.773  au fost pentru conducătorii auto care nu au purtat centura de siguranță, 2. 421 pentru folosirea telefonului mobil și alte 367 pentru nereguli privind activități de natură de distragere a atenției.