Corina Crețu, despre aderarea României la Schengen. Cum ar trebui să acționeze autoritățile de la București

Corina Crețu, despre aderarea României la Schengen. Cum ar trebui să acționeze autoritățile de la București Schengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Aderarea la Spațiul Schengen nu a fost legată de tema migrației, ci de capacitatea României de a apăra granițele externe ale Uniunii Europene. Aceste criterii sunt îndeplinite de 11 ani, susține europarlamentarul Corina Crețu, dar cu toate acestea România este ținută la porțile Schenngen. Mai mult, spune europarlamentarul, problema migrației, la fel ca și a statului de drept, nu s-a aflat pe lista criteriilor de îndeplinit.

În anul 2011, Olanda a introdus pe lista criteriilor tehnice pentru aderarea la spațiul de liberă circulație european, Schengen, și unul politic: respectarea statului de drept. În loc să ia măsuri în vederea conformării, pentru a îndeplini acest criteriu, autoritățile de la București au pierdut timp important declarând că este nedrept. Iar acest lucru a dus la amânarea unei decizii, Olanda refuzând să voteze.

Acum,Austria a mai adăugat un criteriu, acela al migrației și, la fel, politicienii români nu par să priceapă că este nevoie de măsuri pentru a-l îndeplini. În loc să demonstreze că pot ține sub control problema migrației, guvernanții de la București insistă că aceasta nu există. În același sens vine și declarația europarlamentarului Corina Crețu.

„Cred că se putea face mai mult, chiar înainte de 8 decembrie, când am primit această palmă. Schengen-ul nu a fost niciodată legat de tema migrației, ci de capacitatea României de a apăra granițele externe ale Uniunii Europene, iar de 11 ani este clar că noi îndeplinim toate criteriile pentru aderarea la Schengen și întotdeauna au fost motive politice”, a spus europarlamentarul Corina Crețu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cancelarul Austriei se teme pentru mandatul său

Potrivit spuselor sale, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, pune pe primul loc interesul său politic. El se folosește de tema migrației și de votul negativ la Consiliul JAI pentru a se menține la putere.

„De data aceasta, Austria are un cancelar căruia îi e frică să nu își piardă puterea și a folosit această temă pentru a fi împotriva României în Consiliul JAI. Există migrațiune ilegală, dar ea, în cea mai mare parte, nu este în România, iar cancelarul austriac poate fi foarte ușor contracarat de cifrele realeCeea ce s-a întâmplat cu România a fost o totală lipsă de solidaritate”, a mai arătat Corina Crețu.

În opinia sa, autoritățile române ar fi trebuit să fie ceva mai ferme în negocierile pentru aderarea la Schengen.

„Facem tot ce putem, facem sacrificii în acest război, zi de zi arătăm că îi putem apăra pe cei care vin din Ucraina, din război, deci un flux migratoriu dar care este legal și nu despre acesta vorbește cancelarul Nemmaher. Intrarea în Schengen a României ar avea beneficii pentru întreaga Uniune Europeană. Nu e vorba doar de România și Bulgaria”, a mai spus Crețu.

Veste proaste din Austria: România ar putea fi ținută la ușa Schengen până la sfârșitul lui 2024

Sursa foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Negocierile cu Olanda și Austria sunt esențiale

Prim-ministrul suedez a prezentat prioritățile mandatului său la conducerea UE și a spus că în situația în care Austria și Olanda își schimbă părerea va pune pe ordinea de zi aderarea României și Bulgariei la Schengen.

„Dacă nu sunt negocieri cu aceste două țări de a schimba părerea, chiar nu are sens să se pună pe ordinea de zi, pentru că nu are sens o nouă umilire a țării noastre. Dar noi trebuie să venim cu argumentele privind avantajul intrării noastre în Schengen și avantajul pentru întreaga Uniune Europeană, atât pentru libera circulație, pentru conectarea rutieră, pentru transport, IMM-uri, turism și așa mai departe. Cred că este momentul în care, într-adevăr, la nivel de background al diplomației... până la urmă s-a retrimis și ambasadorul României în Austria. Ar fi însemnat că această retrimitere să vină totuși cu un rezultat concret și vizibil de normalizare a relațiilor dintre România și Austria și acest rezultat noi nu îl vedem”, a mai spus Corina Crețu.