Perla Sistemului Energetic Național, pe butuci. Cum se pierde un milion de euro- la fiecare zece zile. De ce nu beneficiem de căldură mai ieftină

Perla Sistemului Energetic Național, pe butuci. Cum se pierde un milion de euro- la fiecare zece zile. De ce nu beneficiem de căldură mai ieftină

România pierde zeci de milioane de euro din cauza indolenței. Potrivit aleșIilor generali ai Capitalei, căldura nu se ieftinește și nu se reduc pierderile din sistemul de distribuire a energiei termice din cauză că șefii de la Ministerul Dezvoltării și ELCEN nu avizează fuziunea RADET-ului cu Electrocentrale București, pe motiv că vor să ascundă sub preș

Aleși generali ai Capitalei susțin că soluția care ar duce la ieftinirea căldurii din Capitală și la reducerea pierderilor înregistrate în sistemul centralizat de distribuție a energiei termice este blocată de un aviz negativ dat de către Ministerul condus de Liviu Dragnea. Totodată, consilierii spun că nici șeful Electrocentrale București,  Gabriel Ignat, s-ar opune fuziuni ELCEN cu RADET, pe motiv că s-ar descoperi nereguli care ar exista în ceea ce privește gestionarea institutiei care produce energia termica necesara populației și consumatorilor industriali.

''Personal la începutul lunii noiembrie anul trecut am participat din partea municipalităţii la a monitoriza aceste avize şi după ce hotărârea de Guvern a avut avizul celui care iniţiase acest proiect, respectiv Ministerul Energiei, avizul Ministerului Economiei, avizul ministrului delegat pentru buget, avizul ministrului Finanţelor, la Ministerul Dezvoltării, dimineaţa, personal am fost, când existau două avize consolidate, atât pe oportunitate dată de ANRSC Autoritatea care Reglementează Servicii Comunitare din cadrul MDRAP-ului şi avizul de legalitate din partea Direcţiei Juridic numai că seara şi subliniez seara, pe baza acestor avize pozitive, legalitate şi oportunitate Secretarul general şi menţionez, în baza unei note a ELCEN—ului a refuzat să dea aviz pe această hotărâre de Guvern. Mă întreb şi vă întreb şi pe dumneavoastră, ne întrebăm cu ce rol are ELCEN-ul în acest circuit inştituţional în care iniţiator era Ministerul Energiei? Mai mult decât atât, saptamana trecută am mai prezentat un volum de aproximativ 83 de pagini prin care din nou menţionează faptul că este inoportun şi ilegal ca ELCEN—ul să treacă la Primăria Municipiului Bucureşti. De ce se opune ELCEN-ul? Eu ştiu foarte bine. Odată cu transferul acţiunilor cu titlu gratuit din domeniul privat al statului, respectiv Ministerul Energiei în domeniul privat al municipalităţii Bucureşti, acest transfer va fi Insoţit de către un audit, de către un raport, de către un control al unei autorităţi a statului care va demasca nelegalităţi şi pierderi foarte mari la Electrocentrale Bucureşti'', a declarat în plenul Consiliului General al Municipiului București alesul general, Marcel Nicolaescu.

Potrivit acestuia, a acest moment ''perla energiei, perla coroanei, în Sistemul Energetic Naţional'', ciclul combinat de la CET Vest nu funcţionează din luna mai. ''Reţineţi din luna mai, ştiindu-se că de cinci ani trebuie să intre în reparaţii capitale, respectiv schimbarea unor piese de schimb la turbina de aburi, s-a prelungit licitaţia, a avut loc licitaţia, nu s-a respectat 41, caietul de sarcini, nu funcţionează ciclul combinat şi vă spun că la acest moment sunt pierderi extraordinar de mari. Reţineţi, la fiecare zece zile avem un milion de euro. Din calculele mele acest ciclu combinat nu va putea fi pus în funcţiune decât în partea a doua a acestui an. Până la acel moment ştiţi care vor fi pierderile? În jur de treizeci, treizeci şi cinci de milioane de euro. Cine suportă? Locuitorii capitalei", a mai susținut Nicolaescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Integrarea Electrocentrale Bucureşti (Elcen) şi RADET este singura soluţie viabilă pentru sistemul de încălzire al Capitalei, a declarat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă, în cadrul conferinţei Focus Energetic care a avut loc în 2013. El a adăugat că modernizarea conductelor de distribuţie a agentului termic în Bucureşti se poate realiza prin bani europeni. Calotă a menţionat că preţul energiei termice pentru bucureşteni nu va fi majorat în această iarnă, iar, la nivelul ţării, variaţiile de preţ vor fi de maximum 5%.

El a subliniat că ANRE reglementează doar preţul la care agentul termic pleacă din centralele în cogenerare de înaltă eficienţă, în număr de 37 la nivelul întregii ţări, în timp ce preţul pentru celelalte centrale termice din ţară este reglementat de către o altă instituţie, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC).