Evenimentul Zilei > International > Pericolul plutește în aer. Coreea de Nord lansează alte două rachete. Video
Pericolul plutește în aer. Coreea de Nord lansează alte două rachete. Video

Pericolul plutește în aer. Coreea de Nord lansează alte două rachete. Video

Două rachete cu rază scurtă de acţiune au fost lansate, vineri, dintr-un tren, de Coreea de Nord. Anunțul a fost făcut de presa de stat de la Phenian. Este vorba de al treilea test de arme de la începutul anului, în ciuda noilor sancţiuni impuse de SUA.

„Testele au fost organizate pentru a verifica şi observa stăpânirea procedurilor de acţiune de către regimentul de căi ferate”, a menţionat agenţia oficială de presă KCNA din Phenian.

Washingtonul a impus noi sancţiuni financiare Coreei de Nord

Lansarea de vineri a survenit după decizia de miercuri a Washingtonului de a impune noi sancţiuni financiare asupra a cinci cetăţeni nord-coreeni, în urma testelor anterioare cu rachete pretinse a fi hipersonice.

Aceasta „a demonstrat o manevrabilitate ridicată şi o rată mare de succes”, potrivit KCN, care a adăugat că au avut loc discuţii „pentru stabilirea unui sistem de operare a rachetelor pe calea ferată în toată ţara”.

Lansările au avut loc la 14.41 şi 14.52 (05.41 şi 05.52 GMT), iar rachetele au parcurs o distanţă de 432 km la o altitudine de 36 km spre estul peninsulei coreene, au declarat şefii de stat major din Coreea de Sud, potrivit news.ro.

Este vorba de al treilea test de armament nord-coreean în această lună, după două teste hipersonice reuşite, potrivit Phenianului, primul pe 5 ianuarie şi apoi al doilea, supravegheat personal de liderul Kim Jong Un, pe 11 ianuarie.

Ca răspuns, Statele Unite au impus noi sancţiuni asupra Phenianului în această săptămână, secretarul de stat Antony Blinken afirmând că Coreea de Nord încearcă probabil „să atragă atenţia” cu această serie de tir cu rachete.

Phenianul a acuzat Statele Unite că au agravat „în mod intenţionat” situaţia.

Dialogul la nivel înalt a fost blocat

Dialogul dintre Phenian şi Washington rămâne blocat după ce discuţiile dintre Kim Jong Un şi preşedintele de atunci al SUA, Donald Trump, s-au întrerupt în 2019.

Coreea de Nord a lansat pentru prima dată o rachetă de testare dintr-un tren în septembrie 2021.

Regimul din Coreea de Nord s-a lăudat că a testat, zile trecute și o rachetă hipersonică.

În cazul în care afirmațiile făcute în presa de stat din Coreea de Nord ar fi adevărate și, la un moment dat, țara va fi capabilă să desfășoare o armă hipersonică, acest lucru ar putea avea implicații majore pentru situația de securitate din Asia.