SUA intervin în forță: Sancțiuni pentru 8 persoane fizice și juridice, în urma lansărilor de rachete nord-coreene

SUA intervin în forță: Sancțiuni pentru 8 persoane fizice și juridice, în urma lansărilor de rachete nord-coreeneSursă: Arhivă EVZ

Administrația Biden a sancționat opt persoane fizice și juridice pentru implicarea lor în dezvoltarea de arme de distrugere în masă și în programe legate de rachete balistice. Sancțiunile vin în urma a cel puțin două lansări celebre de rachete balistice nord-coreene. Patru dintre cetățenii nord-coreeni sunt stabiliți în China și doi în Rusia, în timp ce o altă persoană sancționată este un cetățean rus.

Administrația Biden a anunțat miercuri, 12 ianuarie, că impune sancțiuni împotriva a opt persoane și entități juridice pentru activitatea lor în programul de dezvoltare de arme și în proiectele privind diverse probleme legate de rachetele balistice ale Pyongyang.

Sancțiunile vin în urma realizării a cel puțin două teste cunoscute de rachete balistice nord-coreene. Departamentul Trezoreriei a anunțat mai întâi sancțiuni împotriva a cinci nord-coreeni, apoi Departamentul de Stat a transmis că a luat măsuri care vizează un nord-coreean, un rus și o entitate rusă.

Cel mai recent test a avut loc luni și a marcat a doua lansare a unui proiectil în decurs de șapte zile. Acesta a fost lansat din provincia nordică Jagang și a parcurs aproximativ 430 de mile înainte de a se scufunda în Marea de Est, potrivit Statului Major interarme al Coreei de Sud.

SUA au aplicat sancțiuni împotriva celor care au ajutat Coreea de Nord

„Acțiunile de astăzi, care fac parte din eforturile continue ale Statelor Unite de a contracara programele de arme de distrugere în masă și de rachete balistice ale RPDC, vizează utilizarea continuă de către aceasta a reprezentanților din străinătate pentru a procura ilegal bunuri pentru arme”, a declarat miercuri subsecretarul Trezoreriei pentru terorism și informații financiare, Brian Nelson.

„Ultimele lansări de rachete ale RPDC sunt o dovadă în plus că aceasta continuă să avanseze programele interzise, în pofida apelurilor comunității internaționale la diplomație și denuclearizare”, a adăugat el.

Lista persoanelor fizice și juridice pedepsite de americani

Potrivit cnbc.com, persoanele fizice și juridice sancționate sunt:

  • Choe Myong Hyon, un cetățean al RPDC stabilit în Rusia;
  • Sim Kwang Sok, un reprezentant principal cu sediul în China care a lucrat pentru a procura aliaje de oțel;
  • Kim Song Hun, un reprezentant cu sediul în China care a lucrat pentru a procura software și produse chimice;
  • Kang Chol Hak, un reprezentant cu sediul în China care a achiziționat bunuri de la companii chinezești;
  • Pyon Kwang Chol, reprezentantul adjunct al unei presupuse companii de acoperire pentru o organizație subordonată Academiei a doua de științe naturale situată în China, unde a fost desemnat să lucreze pentru prima dată în 2014;
  • O Yong Ho, un cetățean al RPDC stabilit în Rusia;
  • Roman Anatolyevich Alar, un cetățean rus;
  • firma rusă Parsek LLC.

Kim Jong-un vrea să-și extindă programul de armament nuclear

Săptămâna trecută, Pyongyangul a declarat că a efectuat cu succes un test al unei rachete hipersonice sofisticate.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat luni că SUA încă evaluează dacă acel test a fost al unei rachete hipersonice cu focos manevrabil.

Conform rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU, toate testele cu rachete balistice efectuate de Coreea de Nord sunt interzise.

Testele cu rachete, care urmează unei serii de teste de armament în 2021, subliniază ambiția liderului nord-coreean din a treia generație, Kim Jong-un, de a-și extinde capacitățile militare în contextul în care negocierile nucleare cu Statele Unite sunt în impas.

Sub conducerea sa, statul izolat a efectuat cel mai puternic test nuclear, a lansat prima rachetă balistică intercontinentală din istorie și a amenințat că va trimite rachete în apele din apropierea teritoriului american Guam.