Cursa înarmărilor nucleare. Coreea de Nord pune în gardă întreaga lume cu noua rachetă testată

Cursa înarmărilor nucleare. Coreea de Nord pune în gardă întreaga lume cu noua rachetă testată

LA LIBRE BELGIQUE. Coreea de Nord a făcut cu succes tiruri de testare a unei noi "rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune" în weekend, primele tiruri din martie, a anunţat agenţia oficială KCNA luni, provocând îngrijorarea Washingtonului privind ameninţările pe care pe prezintă pentru vecinii săi.

"Această activitate subliniază dezvoltarea continuă de către Coreea de Nord a programului său nuclear şi a ameninţărilor faţă de vecinii săi şi de comunitatea internaţională", a reacţionat Pentagonul într-un comunicat.

Precedentele tiruri nord-coreene, în martie în Marea Japoniei, au fost deja interpretate ca un semn de provocare faţă de administraţia preşedintelui american Joe Biden, în funcţie din ianuarie.

Rachetele, ale căror fotografii au fost publicate de KCNA, au parcurs o traiectorie de 1.500 km înainte de a-şi atinge ţinta, nespecificată de agenţie, care celebrează "arme strategice de mare importanţă".

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune, dacă se confirmă, ar reprezenta un progres tehnologic pentru Coreea de Nord, potrivit analiştilor.

Armata sud-coreeană, care este de obicei prima sursă de informaţii privind tirurile nord-coreene, nu a confirmat acest tir într-o primă etapă.

"Militarii noştri fac o analiză detaliată în strânsă cooperare cu serviciile de informaţii sud-coreean şi american", a reacţionat cu prudenţă armata sud-coreeană.

Ameninţare considerabilă

Aşa cum este descrisă, această rachetă "reprezintă o ameninţare considerabilă", se îngrijorează Park Won-gon, specialist în Coreea de Nord la Ewha Womans University, intervievat de AFP.

"Dacă Nordul a miniaturizat suficient capetele rachetelor sale nucleare, ele pot fi încărcate şi pe rachete de croazieră", speculează el, temandu-se de noi teste, "foarte probabile".

Reluarea tirurilor de încercare este un răspuns la manevrele comune ale armatelor sud-coreeană şi americană de luna trecută, estimează dl Park.

Această manevră a Phenianului vine la câteva zile după ce Coreea de Sud a anunţat un tir de testare a unei rachete balistice strategice mare-sol  (MSBS) de fabricaţie proprie.

Jeffrey Lewis, de la Middlebury Institute for International Studies, este îngrijorat şi el de un nou tip de rachetă capabilă să atingă ţinte în Coreea de Sud şi în Japonia.

"Este un nou sistem, făcut pentru a trece pe sub radarele de apărare antirachetă", se îngrijorează el.

"Eficacitatea acestui sistem de armament şi-a confirmat excelenţa", susţine agenţia oficială nord-coreeană, celebrând o "armă de descurajare" destinată să "contracareze manevrele militare ale forţelor ostile".

Paradă de tractoare

Coreea de Nord a dat totuşi semne de bunăvoină, săptămâna trcută, cu o paradă de tractoare şi camioane de pompieri mai curând decât  obişnuitele tancuri de asalt şi rachete, la a treia defilare în mai puţin de un an, cu ocazia aniversării fondării Republicii Democrate Populare Coreene, numele oficial al Nordului peninsulei.

Phenianul a folosit defilările militare de mai multe ori în trecut pentru a da mesaje străinătăţii şi propriei populaţii, în general cu ocazia unor aniversări.

Mai multe rezoluţii ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite care interzic Coreii de Nord continuarea programelor sale de armament nuclear şi de rachete balistice.

Dar, deşi lovită de multe sancţiuni internaţionale, această ţară şi-a dezvoltat rapid în ultimii ani capacităţile militare sub conducerea lui Kim Jong Un.

Coreea de Nord a făcut mai multe teste nucleare şi a testat cu succes rachete balistice capabile să atingă Statele Unite.

Negocierile cu Washingtonul privind nuclearul sunt suspendate de la eşecul summitului de la Hanoi din februarie 2019 între Kim Jong Un şi Donald Trump.

Reprezentantul actual al preşedintelui american, Joe Biden, pentru Coreea de Nord şi-a exprimat de mai multe ori voinţa de a se întâlni cu omologii săi nord-coreeni "oriunde, oricând".

Administraţia Biden a promis o "abordare practică, calibrată", cu eforturi diplomatice pentru a incita Phenianul să-şi abandoneze programul de înarmare, lucru pentru care Coreea de Nord nu s-a arătat gata niciodată.

La sfârşitul lui august, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a relatat despre "semne" care arată că Coreea de Nord pare să fi redemarat reactorul său care produce plutoniu în complexul nuclear de la Yongbyon.

AIEA a estimat că semnele de funcţionare a reactorului sunt "profund îngrijorătoare". (Rador)