Evenimentul Zilei > Actualitate > Pericolul din sala de operație. Ce nu s-a știut despre EFECTELE ascunse ale ANESTEZIEI
Pericolul din sala de operație. Ce nu s-a știut despre EFECTELE ascunse ale ANESTEZIEI

Pericolul din sala de operație. Ce nu s-a știut despre EFECTELE ascunse ale ANESTEZIEI

De cele mai multe ori după o operație în care s-a folosit anestezia totală, pacienții simt stări de greață, vomă, dureri de cap, amețeală. De obicei, cadrele medicale spun că acestea sunt simptome pasagere care nu au influență asupra organismului pe termen lung.

Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă americani a relevat faptul că anestezia totală poate duce la unele probleme cu memoria. Totuşi schimbările cognitive observabile pentru cercetători, sunt mici, probabil asimptomatice şi sub posibilităţile de observare ale persoanei operate.

Persoanele care au participat la studiu nu aveau semne de Alzheimer, demenţă sau nici măcar o formă uşoară de tulburări cognitive înaintea operaţiei, potrivit antena3.ro

Oamenii de ştiinţă au identificat 312 oameni din acest grup care aveau una sau mai multe operaţii făcute, unde s-a folosit anestezie totală şi i-a comparat cu 652 de participanţi care nu au fost operaţi. Echipa i-a exclus pe cei care au fost operaţi pe inimă sau pe creier, intervenţii chirurgicale care pot afecta performanţa cognitivă.

Astfel s-a descoperit faptul că, cei care au fost sub anestezie totală aveau mici declinuri în memoria de scurtă durată pe o durată de patru ani, comparativ cu cei care nu au fost anesteziaţi total.