Pericolul din carnea de pasăre. De ce nu trebuie spălată înainte de consum

Pericolul din carnea de pasăre. De ce nu trebuie spălată înainte de consumCarcase de pui. Sursa foto: Arhiva EVZ

În urma unui raport al Departamentului Agriculturii al Statelor Unite ale Americii și al Universității de Stat din Carolina de Nord, carnea de pui trebuie spălată, deoarece crește riscul de intoxicație alimentară.

Specialiștii americani informează consumatorii despre bacteriile periculoase precum Salmonella, Campylobacter și Clostridium perfringens, care se găsesc în carnea de pui. Acestea sunt distruse în momentul în care carnea este gătită, însă dacă alegi să o speli, ele pot ajunge pe alte obiecte folosite în bucătărie, precum tocător, chiuvetă, cuțit ori alte obiecte folosite.

„Chiar și atunci când consumatorii consideră că au curățat eficient chiuveta după spălarea cărnii de pasăre, acest studiu arată că bacteriile se pot răspândi cu ușurință pe alte suprafețe și alimente”, a explicat secretarul adjunct al USDA pentru securitatea alimentelor, Mindy Brashears, informează realitatea.net.

Cum se poate răspândi bacteria Campylobacter

Potrivit experților, acest obicei poate duce la răspândirea bacteriei Campylobacter, care reprezintă cea mai comună formă de intoxicație alimentară din Marea Britanie. Majoritatea cazurilor provin de la păsările de curte, iar simptomele includ diaree, dureri de stomac, crampe, febră și starea generală de rău.

Pe lângă faptul că n-ar trebui să speli carnea de pui, experții recomandă ca aceasta să fie pregătită după alte alimente, precum fructe și legume și ar trebui folosit un tocător doar pentru carnea crudă. De asemenea, înainte de pregăti carnea, ar trebui să-ți speli mâinile cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde.

Ce spun cercetătorii despre consumul cărnii de pui

Consumul de carne de pui, a înregistrat o creștere însemnată, în ultimii ani, la nivel mondial. Se consideră că includerea în meniul zilnic a cărnii albe aduce multiple beneficii organismului. Cercetătorii arată că lucrurile nu stau chiar așa.

Cu toate acestea, riscul dezvoltării obezității s-a amplificat foarte mult, iar una dintre cauzele cele mai importante se considera a fi chiar consumul de carne de pui. Studiile efectuate în ultima perioadă au arătat că puiul crescut cu actuala tehnologie, chiar și cel ecologic, vândut pentru consum uman, oferă mai multa energie din grăsimi decât din proteine. Aceasta este o descoperire esențiala întrucât puiul a fost considerat a fi una dintre sursele principale de proteine.

Ne puteți urmări și pe Google News