Pericolul ascuns pentru toți utilizatorii de telefon. Zonele din România în care se întâmplă asta
- Mihnea Talau
- 21 august 2021, 10:50
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) atrage atenția utilizatorilor de telefonie şi internet mobil că trebuie să fie foarte atenți atunci când se află în zonele din apropierea granițelor.
În unele zone din România, persoanele care se află în trecere ar face bine să-și închidă telefoanele mobile ori tabletele sau să aibă mare grijă la setări, pentru că altfel se vor trezi bune de plată.
Cei care doar tranzitează localități aflate aproape de frontieră și nu se pricep imediat să verifice setările ar face bine să-și închidă telefoanele mobile sau tabletele.
Motivul este acela că unele dintre telefoanele mobile și tablete se pot conecta automat la o reţea dintr-o ţară vecină, chiar dacă utilizatorii lor se află pe teritoriul României. Riscul de roaming involuntar există în toate zonele ce se află aproape de granițele țării cu statele vecine: Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia şi Bulgaria.
Risc de roaming involuntar
Acest risc de roaming involuntar există doar atunci când telefonul mobil sau tableta sunt setate pe selectarea automată a reţelei la care se conectează. În acest caz, dispozitivul utilizat se conectează singur la operatorului cu cel mai bun semnal, chiar dacă el aparține unei țări vecine.
Astfel, ca să nu se afle în situația de a plăti pentru serviciile de comunicaţii pe care le-au folosit în roaming fără să știe, toți cei care trec prin zonele apropiate frontierei au fie opțiunea de a-și închide telefoanele mobile ori tabletele, fie de a schimba setările.
Ce trebuie să faci pentru a nu fi nevoit să închizi telefonul
Cei care preferă să nu-și închidă telefoanele mobile sau tabletele trebuie să selecteze manual rețeaua la care se conectează acestea, să ceară operatorului activarea serviciului de roaming doar la cerere, precum şi să verifice la ce reţea sunt conectate dispozitivele înainte de a le folosi.
Astfel, toți cei care nu vor să se trezească buni de plată la o companie de telefonie mobilă trebuie să facă aceste lucruri aproape de granițele țării, mai ales atunci când se află în: Arad, Bihor, Botoșani, Caraș Severin, Călărași, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Iași, Mehedinți, Maramureș, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiș, Teleorman și Vaslui, scrie impact.ro.
De exemplu, la Drobeta-Turnu Severin se poate activa automat serviciul roaming din Serbia, iar în comunele și satele de la nordul orașului Botoșani, cel din Republica Moldova. În contextul în care aceste două țări nu sunt membre UE, costurile sunt mari, de aproape 1 euro pe minut.
Totuși, de o astfel de situație sunt scutite din start acele persoane care plătesc pentru internet disponibil în România, dar care poate fi utilizat și în străinătate, în roaming.