Pericol uriaş pentru sănătate! Nu mai consumaţi acest îndulcitor: „Atacă neuronii!”

Pericol uriaş pentru sănătate! Nu mai consumaţi acest îndulcitor: „Atacă neuronii!”Sursa foto: 33309489 © Mamamiapl | Dreamstime.com

Aspartamul este unul dintre cei mai cunoscuți îndulcitori, el fiind utilizat la băuturile dietetice, dar și în cazul preparatelor alimentare. Este un îndulcitor artificial non caloric, de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul. Având în vedere că este atât de popular, specialiștii trag un semnal de alarmă și vorbesc despre cum acesta ne poate afecta sănătatea.

Îndulcitorii artificiali sunt des folosiți atât în ceea ce privește fabricarea băuturilor răcoritoare, cât și în ceea ce privește produsele alimentare. Aspartamul este un îndulcitor artificial non caloric și este mai dulce decât zahărul de aproximativ 200 de ori.

Specialiștii atrag atenția asupra acestor îndulcitor. Dr. Vlad Ciurea spune că E951, adică aspartamul, „suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere”. De asemenea, medicul subliniază faptul că cel mai bine pentru organism este să consumăm alimente cât mai naturale.

„E 951, îndulcitor și potențiator de arome sintetic. Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul! Se descompune, printre altele, în acid aspartic. Acesta suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere”, spune Vlad Ciurea.

Aspartamul, interzis în alimentele destinate sugarilor

Medicul susține că îndulcitorul artificial non caloric poate produce migrene, oboseală cronică sau amețeli. Tocmai din acest motiv el este interzis să fie utilizat în fabricarea alimentelor destinate sugarilor. Vlad Ciurea susține că educația alimentară din România este una precară, mulți nefiind familiarizați cu substanțele aflate în componența produselor de fast-food sau a băuturilor răcoritoare.

„Prin urmare produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele. Nu întâmplător este interzisă utilizarea acestui E 951 în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Din păcate, educația alimentară este redusă la noi… Produsele fast-food și în general mâncarea procesată sunt la îndemână și la prețuri mici. Recomand să fim atenți la acest aspect în îngrijirea copiilor, adolescenților și tinerilor noștri”, a scris pe Facebook neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar.

Trei elemente necesare pentru buna funcționare a creierului

Într-o altă postare, medicul vorbește despre buna funcționare a creierului, care are nevoie doar de trei elemente esențiale: apă, oxigen și odihnă.

Apa ajută sistemul vascular și îmbunătățește starea celulelor. De asemenea, reglementează temperatura și are capacitatea de a îmbunătăți memoria. Vlad Ciurea susține că apa este un revitalizant pentru organism și are multiple beneficii atât asupra creierului cât și a întregului organism.

Oxigenul este de asemenea extrem de important pentru buna funcționare a creierului. Tocmai din acest motiv, pentru un debut de zi minunat, deschide dimineața ferestrele, recomandă medicul. Dimineața nivelul de poluare este mai scăzut, așa că te poți bucura de un aer mai curat.

Odihna este de asemenea crucială atunci când vorbim despre buna funcționare a creierului. Somnul este cel mai bun relaxant, așa că este recomandat ca ora de culcare să fie 22.00, cel târziu. Medicul Vlad Ciurea atrage atenția în postarea sa cu privire la obiceiul de a adormi în timp ce privești la televizor sau telefon, sfătuindu-ne să renunțăm la ele înainte de culcare.

Ne puteți urmări și pe Google News