A început sezonul alergiilor. Sfaturi importante de la medici: Boala se agravează de la an la an dacă nu este tratată
- Maria Miron
- 14 aprilie 2022, 15:00
Sezonul alergiilor e în toi, căci ambrozia și polenul sunt tot mai răspândite, fapt ce duce la mari probleme pentru cei care suferă de astfel de afecțiuni. Deși proprietarii de terenuri sunt obligați să efectueze lucrări de curățare a terenurilor de ambrozie, măsura nu este aplicată în multe cazuri, astfel că mii de persoane ajung victimele afecțiunilor provocate de această plantă.
Alergiile sunt afecțiuni destul de des întâlnite în România în ultimii ani, mai ales acum, când relaxarea măsurilor restrictive a venit cu renunțarea la masca de protecție.
Alergiile netratate afectează sănătatea
„Este o boală cronică care apare şi se agravează an de an atunci când ea nu este recunoscută, tratată și manageriată corect. Afecţiunea alergică duce la o scădere a calităţii vieți acestor pacienți, asemănător bolilor cardiovasulare şi diabetului zaharat", a declarat, pentru Antena3, Camelia Ciacli, medic primar alergolog .
Medicii susțin că o alergie netratată la timp poate duce la boli grave. De menționat este faptul că formele de manifestare ale unei alergii nu diferă mult de banalele răceli, astfel că pot trece neidentificate de către pacientul în cauză.
O treime din copiii din România sunt diagnosticați cu rinită alergică, în vreme ce 1 din 4 adulți se confruntă cu această afecțiune, conform informațiilor publicate de Societatii Române de Alergologie şi Imunologie.
Șocul anafilactic, provocat de alergiile de acest tip
„Sunt pacienți care dezvoltă o simptomatologie respiratorie în principal, calitatea vieții acestor pacienți este extrem de redusă, de unde și adresabilitatea către serviciul nostru este foarte mare", susține medicul alergolog Camelia Ciacli.
Cei care se confruntă cu o alergie de acest tip prezintă crize de strănut şi ochi roşii, nas înfundat, rinoree, dureri de cap, mâncărime în gât, pierderea mirosului, somnolenţă sau oboseală cronică. Dacă alergia ajunge să afecteze grav organismul, atunci poate interveni chiar și un șoc anafilactic.
Terenurile trebuie curățate de ambrozie, dar măsura nu este respectată
Deși proprietarii de terenuri sunt obligați să efectueze lucrări de curățare a terenurilor de ambrozie, măsura nu este aplicată în multe cazuri, astfel că mii de persoane ajung victimele afecțiunilor provocate de această plantă.
„Sancţiunile aplicabile pentru neîndeplinirea obligaţiilor stabilite de Legea 62/2018 sunt reprezentate de amenzi de la 1.000 de lei, la 5.000 de lei, pentru persoanele fizice şi de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice prevăzute la art. 3 din lege.
Modul în care se face prevenirea sau combaterea buruienii este lăsat la latitudinea proprietarilor şi administratorilor de terenuri extravilane sau intravilane", transmite Marioara Artemis Gătej, comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu.