Alergia la banane: Ce trebuie să știți despre pericolul la care vă expuneți atunci când le consumați

Alergia la banane: Ce trebuie să știți despre pericolul la care vă expuneți atunci când le consumațiBanane proaspete un timp îndelungat. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Alergiile la banane sunt relativ neobișnuite și nu se numără printre cele mai frecvente. În majoritatea zonelor lumii, mai mult de 1% din populaţie, are alergie la banane. Iar persoanele cu alergii la substanțe care conțin proteine ​​similare cu cele din banane sunt expuse unui risc crescut.

O persoană are mai multe șanse de a avea alergie la banane dacă este alergică şi la alte fructe și legume sau latex. Deşi bananele conțin de patru ori mai multe proteine, de trei ori mai mult fosfor, de cinci ori mai multă vitamina A și de două ori mai multe vitamine și minerale, pot face mult rău persoanelor alergice.

Studiile au arătat că bananele reduc presiunea arterială, două astfel de fructe pe zi scăzând-o cu 10%. Zece banane pe zi pot reduce presiunea sângelui aproape la fel de mult ca și medicamentele, grație potasiului conținut.

Simptomele alergiilor la banane depind de tipul de alergie pe care o are o persoană

Simptomele se pot schimba, de asemenea, în timp. O alergie relativ minoră, numită sindrom de alergie orală (OAS), apare atunci când banana intră în contact cu pielea buzelor, gurii și gâtului. OAS se datorează prezenței proteinelor într-un fruct sau alt material vegetal care este similar cu cel găsit în polen. OAS este adesea mai rău în timpul sezonului de alergii.

Simptomele OAS includ:

-erupție cutanată sau răni pe gură, buze sau limbă -umflarea unor părți ale gurii sau gâtului -în cazuri rare, anafilaxie

Simptomele SAO tind să apară imediat după ce o banană este consumată. Alte forme de alergie la banane pot provoca, de asemenea, anafilaxie și de obicei apar imediat după consumul de banane. De asemenea, unii oameni se confruntă cu tulburări gastro-intestinale, iar bebelușii pot avea erupții dureroase. Adulții pot avea răni pe și în jurul rectului atunci când proteinele din banana digerată au intrat în contact cu pielea.

Unii oameni, în special copiii mici și sugarii, dezvoltă o erupție roșie după ce au consumat banane și alte fructe acide. Aceasta nu este o alergie adevărată, ci o iritație a pielii de la fructul acid. Ștergerea gurii și a feței imediat după masă poate reduce sau elimina simptomele iritației.

Mare atenţie la ingredientele din iaurturi, creme, batoane energizante

Reacțiile alergice la banane pot apărea imediat după ingerare și la maximum o ora. În cazuri rare se poate ajunge chiar și la șocul anafilactic, conform Realitatea.net.

Bananele nu sunt recomandate pentru consum persoanelor care urmează un tratament pentru boli cardiace. De asemenea, cei care au constant migrene trebuie să evite bananele, aceste fructe nu fac decât să amplifice durerile neplăcute de cap. Nu în ultimul rând, bananele ar trebui evitate de cei care au probleme la rinichii.

Ce se întâmplă dacă mănânci prea multe banane

Din cauza conținutului ridicat de tiramină și feniletilamină, bananele consumate în cantități mari pot provoca dureri de cap din cauza că cei doi aminoacizi dilatează vasele de sânge. Presiunea sângelui în creier devine astfel crescută, și așa apar durerile de cap.  Prea multe banane pot cauza și somnolență. Asta pentru că conțin și triptofan care, odată ajuns în creier, stimulează producția de serotonină, hormon care îți poate da o stare de somnolență greu de stăpânit.

Consumul în exces al bananelor poate duce și la apariția hiperpotasemiei, care poate duce în timp la apariția infarctului cardiac. Prea multe banane duc și la deteriorarea nervilor. Asta pentru că vitamina B6 găsită în aceste fructe, dacă e în supradoză, afectează nervii aflați la extremități.

Alte alimente de evitat

Proteinele din banane sunt foarte asemănătoare cu proteinele găsite în multe alte fructe și legume. Deci, dacă cineva are o alergie la banane, este important ca acesta să ia în considerare testarea alergiilor pentru a ști ce alimente poate și nu poate mânca în siguranță.

O reacție încrucișată la banane este observată și la cei care sunt alergici la ambrozie, în special în timpul sezonului de polen de ambrozie la sfârșitul verii și toamna.

Pe lângă banane, unele alimente pe care o persoană cu o alergie la banane ar putea trebui să evite includ: avocado, kiwi, papaya, roșie, castan, cartof, ardei gras, informează medicalnewstoday.

Ne puteți urmări și pe Google News