Editura Evenimentul si Capital

Pericol radioactiv în România. Autoritățile au declanșat planul de acțiune. Ce zone sunt vizate

Autor: | | 3 Comentarii | 12347 Vizualizari

Un camion ce transporta deșeuri cu un nivel ridicat de radiații a alertat județul Bihor. Autoritățile au fost nevoite să ia măsurile de securitate necesare. Conținutul transportului a fost identificat în momentul în care camionul a fost cântărit.

Județul Bihor s-a confruntat cu o alertă după ce un camion a fost depistat că transporta deșeuri cu un nivel ridicat de radiație. Autoritățile au fost notificate și au fost luate măsurile de securitate necesare.

În această dimineață, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Bihor a fost informat, prin Sistemul Unic de Urgență 112, cu privire la detectarea unei surse cu un nivel de radiație de 1.7 μSv/h în interiorul unui autocamion care transporta deșeuri.

Detectarea a fost realizată în momentul cântăririi camionului în incinta unei platforme industriale din localitatea Chiștag.

Au fost informate de urgență instituțiile prevăzute în Planul Județean de Prevenire și Intervenție în Situații de Urgență Radiologică: Centrul pentru Accident Nuclear şi Urgenţe Radiologice (CANUR), Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), Garda de Mediu Bihor, Agenția pentru Protecția Mediului Bihor (APM), Direcția de Sănătate Publică Bihor (DSP) – Laboratorul de Igiena Radiațiilor (LIR), Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR), Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul de Jandarmi Județean și Primăria Aștileu. De asemenea, a fost informat Prefectul județului Bihor în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, informează DCNews.

La fața locului s-au deplasat echipajul de primă cercetare și evaluare chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN) din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bihor, Laboratorul de Igiena Radiațiilor (LIR) - DSP și specialiști din cadrul APM, care au efectuat măsurători de specialitate, identificând valori cuprinse între 0.54 și 0.69 μSv/h în partea dreaptă dreaptă spate a camionului, doza fondului natural fiind de 0.12 μSv/h.

Pentru asigurarea, supravegherea zonei și intervenția operativă în cazul producerii unei situații de urgență, la locul indicat au fost mobilizate trei echipaje de pompieri militari din cadrul Stației Aleșd cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță de tip B2.

Măsurile dispuse au constat în notificarea instituțiilor cu atribuții în gestionarea unor astfel de evenimente, evaluarea situaţiei, culegerea de informaţii cu privire la natura pericolului, stabilirea și balizarea zonei de securitate şi siguranţă ( 30 de metri), verificarea existenţei eventualelor scurgeri de lichide, măsurarea ratei dozei, acţiuni protective pentru personalul de intervenţie, interzicerea accesului angajaților în zona balizată. Nu există pericol pentru populația din zonă.

Halep, BOOM FINANCIAR! Câți BANI a câștigat Simona la Miami

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI