Evenimentul Zilei > Social > Pericol de sănătate! Avertisment de ultima oră. Boala face ravagii în țările dezvoltate
Pericol de sănătate! Avertisment de ultima oră. Boala face ravagii în țările dezvoltate

Pericol de sănătate! Avertisment de ultima oră. Boala face ravagii în țările dezvoltate

Un nou studiu arată că septicemia a ucis una din cinci persoane care au murit la nivel mondial, în 2017.

Raportul Global Burden of Disease (GBD) asupra septicemiei estimează că, în anul 2017,au existat 48,9 milioane de cazuri și 11 milioane de decese, în 195 de țări din întreaga lume. Conform aceluiași studiu, citat de dailymail. co.uk, septicemia ucide în ziua de azi mai mulți oameni decât cancerul la nivel mondial. O persoană la fiecare trei secunde moare din cauza acestei afecțiuni, ceea ce reprezintă aproape o cincime din decesele globale. Cea mai recentă estimare globală, în 2016, a fost de 19,4 milioane de cazuri și 5,3 milioane de decese, pe baza datelor privind adulții din spitale din șapte țări cu venituri mari. Acestea au fost SUA, Australia, Noua Zeelandă, Spania, Germania, Norvegia și Suedia.

În timp ce autorii au spus că sunt „alarmați” să vadă ratele de deces atât de mari, cercetările lor arată că cazurile de septicemie și decesele au scăzut în general în ultimii 30 de ani.

În noul studiu, publicat în revista The Lancet, jumătate din toate cazurile au apărut la copii și adolescenți, în special în țările cu venituri medii mici sau mici.

Aproximativ 15% din cazuri au apărut în țări cu venituri mari, cum ar fi Marea Britanie, care nu a fost inclusă în cele 10 țări cu cele mai mici rate de deces și incident.

Experții avertizează că numărul de decese ar putea crește dacă nu se găsesc rapid noi modalități de combatere a rezistenței la antibiotice.

„Am produs estimări de septicemie la nivel global care sunt mai mult decât dublul calculelor anterioare, cu 11 milioane de decese prin septicemie și 48,9 milioane de cazuri de septicemie incident în 2017,” arată autorii raportului. „Am arătat o tendință globală de scădere a sarcinii septicemiei, dar, în mod important, rămân diferențe substanțiale între regiuni, în numărul total de decese prin sepsis, distribuția de vârstă a deceselor prin septicemie și fatalitatea cazurilor.”

Conform raportului GBD, aceste diferențe în funcție de locație sunt foarte alarmante și merită atenție urgentă din partea comunităților globale de sănătate, cercetare și politici ce țin de fiecare comunitate în parte.

Cercetătorii au estimat că în 1990 au existat 60,2 milioane de cazuri de septicemie, cu aproape o cincime (18,8%) mai mari decât estimările lor din 2017.

Studiul global de sarcină a bolilor (GBD) este un program global de cercetare regională și globală a sarcinii bolii care evaluează mortalitatea și dizabilitatea din boli majore, răni și factori de risc. GBD este o colaborare a peste 1.800 de cercetători din 127 de țări.