Pericol de moarte! Orașele României din care nu scapi viu

Pericol de moarte! Orașele României din care nu scapi viu

Ministrul Mediului, Cosel Alexe, a declarat, luni, că 10 orașe din România trebuie să facă planuri preventive în ceea ce privește reducerea nivelului de poluare, la recomandarea instituțiilor europene, iar în alte trei municipii se impun măsuri urgente. Măsura e necesară pentru a evita o eventuală procedură de infringement.

Cele 10 orașe care trebuie să facă planuri în ceea ce privește reducerea poluării sunt: Brăila, Bacău, Craiova, Cluj, Constanța, Galați, Turnu Măgurele, Timișoara, Ploiești și Pitești.

„Aş vrea să vă spun că, analizând datele, voi avea discuţii şi voi începe procedurile cu celelalte zece municipalităţi din România care au obligaţia să realizeze aceste proiecte privind calitatea aerului, pentru că este important pentru noi să avem o cât mai bună stare de sănătate a populaţiei în aceste aglomerări urbane, să prevenim şi, evident, să avem date pe care să le furnizăm opiniei publice. Ar fi trist ca România să înceapă iarăşi o corespondenţă cu Comisia Europeană pe proceduri de pre-infringement sau infringement pe calitatea aerului cu alte aşezări urbane din România”, a puctat Alexe.

Ministrul a anunțat că va avea întâlniri cu reprezentanții administrațiilor locale din trei municipii, pentru a discuta calitatea aerului, în contextul unei proceduri de infringement privind poluarea. Este vorba de București, Iași și Brașov.  În cazul ultimelor două s-a ajuns, cu Comisia Europeană ”în faza de contencios”, iar în cazul Capitalei situația este mai gravă, ”suntem în etapa în care așteptăm doar verdictul”.

La Timișoara poluarea aerului este un subiect fierbinte de mai mulți ani. Pe lângă parcul auto mare, pe raza orașului funcționează fabrici care sunt acuzate de cetățeni că poluează. Cu toate acestea, edilul continuă să susțină că Timișoara are aer curat. Recent, într-o postare pe Facebook, Nicolae Robu arată: ”Am făcut progrese foarte mari! La toți parametrii cu efecte asupra aerului pe care îl respirăm”. Primarul a prezentat o captură a site-ul www.calitateaer.ro, unde sunt înregistrate cele patru stații din Timișoara administrate de Primărie. Trei dintre ele au înregistrat scoruri „excelente”, iar în al patrulea, un scor „bun”, motivat de Robu prin prezența unui șantier în zonă.

Pe site-ul www.uradmonitor.com, unde sunt înregistrate mai multe stații independente, calitatea aerului respirat de timișoreni se prezintă altfel. Una din stații, de pe Splaiul Nicolae Titulescu, la intersecția cu strada Jiul, arăta că nivelul maxim atins de particulele PM2.5 a fost de 103 micrograme pe metru cub, de patru ori mai mult decât valoarea considerată limită în ceea ce privește sănătatea, de 25 micrograme pe metru cub. Și în cazul particulelor PM10, stația a înregistrat depășiri de peste două ori, 116 de micrograme pe metru cub, în contextul în care valoarea limită zilnică pentru sănătate este de 50 de micrograme pe metru cub.