Pericol cresut de epidemii transmise de insecte şi rozătoare

Pericol cresut de epidemii transmise de insecte şi rozătoare

Centrul European pentru Controlul Bolilor (European Centre for Disease Control-ECDC) a avertizat, săptămâna trecută, asupra creşterii riscului de apariţie a epidemiilor datorate bolilor transmise de ţânţari, purici de nisip, căpuşe şi rozătoare în contextul schimbărilor de climă şi mediu.

Printre bolile care pot fi tramsmise se află febra Dengue, West-Nile şi chikungunya, nefropatia epidemică şi encefalita de capuşă.

Una dintre cauzele răspândirii respectivelor boli este reprezentată, pe lângă schimbările climaterice, şi de globalizare. Creşterea turismului şi a comerţului contribuie la sporirea vitezei cu care bolile se răspândesc.

Un exemplu al afectelor globalizării asupra răspândirii bolilor este reprezentat de numărul tot mai mare, la nivel internaţional, de ţânţari Aedes albopictus (cunoscut şi ca ţânţarul tigru din Asia). Această insectă este responsabilă de epidemiile de febră chikungunya.

Ţânţarul Aedes a apărut în anii '80 şi este răspândit în regiuni întinse din Asia, Africa şi America.

În vara anului 2007 a fost suficientă numai o persoană infectată cu virusul chikungunia pentru a iniţia o epidemie, după ce aceasta a fost înţepată de ţânţarul Aedes albopictus, la întoarcerea sa din regiunea Kerala, India, într-un sat din regiunea Ravenna, Italia, unde a izbucnit o epidemie care a afectat aproape 250 de persoane. Această epidemie a fost prima transmitere documentată a virusului chikungunia în Europa.

(18:30)

Ne puteți urmări și pe Google News