Evenimentul Zilei > Actualitate > Percheziții la un artist plastic. Este acuzat de înșelăciune. A avut contracte cu Primăria Generală
Percheziții la un artist plastic. Este acuzat de înșelăciune. A avut contracte cu Primăria Generală

Percheziții la un artist plastic. Este acuzat de înșelăciune. A avut contracte cu Primăria Generală

Mai multe percheziții au loc, la această oră, la un artist bucureștean acuzat înșelăciune, după ce ar fi prejudiciat Primăria Generală a Municipiului București cu suma de 18 milioane de lei.

Percheziții la un artist acuzat de înșelăciune.

Poliția desfășoară la acest moment percheziții la un artist plastic din București care a lucrat pentru Primăria Generală. Conform unor surse judiciare, ar fi vorba despre sculptorul Ioan Bolborea. Acesta este acuzat de înșelăciune dat fiind că ar fi folosit materiale de proastă calitate pentru lucrările pe care le-a contractat.

Artistul  plastic ar fi fost contractat de Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic București pentru mai multe lucrări de artă. Sculpturile sale au fost amplasate în mai multe locații de pe raza municipiului București.

Conform polițiștilor, un număr de 11 asemenea lucrări ar fi fost realizate din materiale de calitate inferioară față de cele prevăzute în contracte. Cele 11 exponate ar fi fost realizate în intervalul 2005 – 2016.

Potrivit unor surse judiciare, prejudiciul estimat în acest caz este de 18 milioane de lei. Sumele au fost plătite de Primăria Capitalei pentru operele respective.

„Din datele și probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că în perioada 2005-2016, suspectul, în calitate de autor/artist a încheiat mai multe contracte cu Administrația Monumentelor si Patrimoniului Turistic, prin care s-a angajat sa realizeze mai multe monumente de for public, sculptură din material definitiv bronz, însă acesta ar fi urmărit executarea acestora din materiale de calitate inferioară, cauzând beneficiarului un prejudiciu in valoare totală de aproape 18.000.000 lei, reprezentând sumele plătite prin aceste contracte”, a transmis Poliția.

Ancheta a pornit ca urmare a unor plângeri făcute de Administrația Patrimoniului. Bărbatul a fost dus la audieri la sediul Serviciului Investigații Criminale.

Artist acuzat de înșelăciune

În 2019, Primăria Capitalei l-a acuzat pe artist că nu ar fi respectat clauzele contractului pentru care a fost angajat. Reprezentanții municipalității afirmau, la vremea respectivă, că Ioan Bolborea ar fi folosit alamă în loc ce bronz la patru statui emblematice. Este vorba despre „Căruța cu Paiațe”, „I.L. Caragiale”, „Vioara Spartă” și „Al. I. Cuza”.

Primăria București arăta că proasta calitate a materialelor ar fi fost confirmată de expertizele realizate la cererea sa. De altfel, municipalitatea a făcut și o plângere penală împotriva artistului pe care îl acuza de înșelăciune.

Ioan Bolborea acuza o răzbunare

În replică Ioan Bolborea se apăra spunând că Primăria se răzbună din cauza unui contract pe care i l-a reziliat. El spunea atunci că a acționat Primăria Generală în judecată pentru acest contract.

„Niște nepricepuți, sunt prostii de-ale lor. Artiștii plastici folosesc și bronz și alamă în aceeași lucrare, alama nu e mai proastă, e mai ductilă, e aproximativ același aliaj. Ei caută să-mi găsească tot felul de chichițe, nu merită să le răspund la prostii. Artistul are voie să-și aleagă materialul cel mai bun, compoziția cea mai bună. Alama dă o patină foarte frumoasă. Ei sunt rău-voitori. Sunt aceleași costuri, uneori alama e și mai scumpă”, spunea artistul în 2019, conform G4media.