Evenimentul Zilei > Actualitate > RECORD ROMÂNESC. Primul parlamentar urmărit internațional. Boldea e în Turcia
RECORD ROMÂNESC. Primul parlamentar urmărit internațional. Boldea e în Turcia

RECORD ROMÂNESC. Primul parlamentar urmărit internațional. Boldea e în Turcia

Poliţiştii au descins în casa politicianului din Galaţi. El a fost citat pentru a se prezenta astăzi la DIICOT, însă este de negăsit. Pe lângă falsificarea de acte, în vederea retrocedării de imobile, monumente istorice și parcuri, Mihail Boldea este implicat și în spălarea de bani proveniți din trafic cu minore și se laudă că are centura neagră la Karate Tradițional.

UPDATE 6: Sursele EVZ precizează că Mihail Boldea s-ar afla pe teritoriul Turciei. Pe de altă parte, frontierele cu Moldova și Ucraina se află foarte aproape de Galați.
UPDATE 5: DIICOT precizează că deputatul Mihail Boldea a fugit din țară, anterior datei de 20 martie, când Parlamentul a avizat ridicarea imunității sale. Procurorii solicită Curții Supreme arestarea preventivă în lipsă. Abia ulterior emiterii eventualului mandat, Mihail Boldea va putea fi dat în urmărire internațională. El a plecat sâmbătă din țară, pe frontiera terestră, admite DIICOT.
UPDATE 4: Procurorii DIICOT vor solicita, cel mai probabil, Înaltei Curți de Casație și Justiție, emiterea unui mandat de arestare, în lipsă, pe numele lui Mihail Boldea, pentru a începe, oficial, operațiunile de căutare și încarcerare ale acestuia.
UPDATE 3: Sursele EVZ precizează că deputatul Mihail Boldea a dispărut încă de sâmbătă, dinainte ca Parlamentul să avizeze ridicarea imunității sale. De altfel, Boldea nici măcar nu a fost prezent în Parlament, marți, atunci când s-a votat. Comisia Juridică a încercat să-l contacteze telefonic, l-a citat prin sms, ba chiar și fax, însă deputatul nu a dat niciun răspuns.
Ultima citare este pentru astăzi, la ora 16, la DIICOT Galați. Procurorii așteaptă să vadă dacă Mihail Boldea se va prezenta, până la urmă, de bunăvoie, la audieri sau vor fi nevoiți să îl dea în urmărire.
UPDATE 2: Mihail Boldea este căutat, acum, și de procurorii DNA. Și aceștia au mers la domiciliul din Galați al deputatului, pentru a-i înmâna o citație. Oficial, DNA nu a anunțat, încă, dacă l-a inculpat, la rându-i, în vreun alt dosar penal.
Deputatul este, în continuare, de negăsit și nu se prezintă la sediul DIICOT, unde a fost citat după ce Parlamentul i-a ridicat imunitatea.
UPDATE. Deputatul Mihail Boldea e de negăsit. El nu s-a prezentat în această dimineață la sediul DIICOT Galați, unde era citat. În această situație, pe numele lui Boldea s-a emis o nouă citație, conform procedurilor, pentru astăzi după-amiază. Niciuna dintre citații nu i-a fost înmânată personal, căci el nu era acasă, ci a fost lăsată familiei. Boldea va fi dat în urmărire dacă nu se prezintă nici la a doua citare la DIICOT.
A avut, însă, timp să-și suspende site-ul pe care se lăuda că are centura neagră 1 Dan la Karate Traditional: "Vă mulțumim pentru înțelegere!" – le transmite Boldea cititorilor săi fideli, de pe blog.
Poliţiştii şi procurorii DIICOT au pătruns cu mandat de percheziţie într-una dintre cele trei locuinţe din Galaţi ale deputatului PDL. El a fost citat pentru a se prezenta, astăzi, la sediul DIICOT pentru a fi audiat.
Ministrul Justiției a înaintat avizul de reținere și percheziție a lui Mihail Boldea către Parchetul General. Procurorii DIICOT au solicita Înaltei Curți de Casație și Justiție avizarea cererii de percheziție a deputatului Boldea.
Deputatul Boldea a încercat să-și însușească, prin falsificarea actelor, și o parte dintr-un parc din Galați, dar și o clădire monument istoric, cunoscută drept "Hanul Vechi".
Potrivit Referatului prin care DIICOT a solicitat Parlamentului României ridicarea imunităţii deputatului Mihail Boldea, "din actele de urmărire penală efectuate în cauza cu numărul 88/D/P/2009 au rezultat date şi indicii rezonabile în legătură cu participaţia penală a deputatului Boldea Mihail, derulată în perioada 2006 – 2011, inclusiv în timp ce deţinea calitatea de deputat în Parlamentul României, la constituirea a două grupuri infracţionale organizate, în scopul obţinerii de importante materiale, injuste, prin inducerea în eroare a unor persoane, cu ocazia încheierii unor contracte de vânzare cumpărare ale unor imobile, prin ascunderea realităţii cu privire la situaţia juridică a acestora ori cu privire la realitatea existenţei unor convenţii comerciale".

Potrivit aceluiaşi document, "În vederea producerii consecinţelor juridice şi respectiv în scopul obţinerii foloaselor materiale injuste, în perioada 2006 – 2008, numitul Boldea Mihail constituit un grup infracţional organizat împreună cu inculpaţii Bolboceanu Mihaela Cristina (avocat în cadrul Baroului de Avocaţi Galaţi), Luchiniuc Aurica Maria (arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Galaţi şi fost subprefect al judeţului Galaţi), Petrea Elena (secretar în cadrul Cabinetului Individual de Avocatură "Boldea Mihail") şi Tănase Petrică".
Mihail Boldea se laudă, pe blog-ul personal, că a obținut centura neagră 1 Dan la Karate Traditional, în data de 13 ianuarie 2011.

DIICOT le-a mai precizat parlamentarilor că "În calitate de lider al grupului infracţional organizat, în executarea rezoluţiei infracţionale comune şi în vederea îndeplinirii scopului grupului infracţional învinuitul Boldea Mihail determinat alte persoane să falsifice, în materialitatea lor, o serie de documente oficiale (un număr de patru hotărâri, un număr de patru expertize judiciare, adrese ce emanau de la Primăria Municipiului Galaţi, de la Arhivele Naţionale – Direcţia Judeţeană Galaţi sau de la Trezoreria Municipiului Galaţi, etc.), înscrisuri pe care ulterior le-a folosit, fie personal, fie prin persoane interpuse în faţa instanţelor de judecată ori a altor instituţii şi autorităţi în vederea obţinerii, în mod fraudulos, a dreptului de proprietate asupra unui număr de nouă imobile de pe raza municipiului Galaţi".
În Referat se menționează și că Boldea este implicat în infracțiuni de spălare de bani, proveniți de la persoane care se ocupau cu traficul de ființe umane: "Activitatea infracţională derulată de grupul infracţional al cărui lider a fost învinuitul Boldea Mihail a fost circumscrisă şi comiterii unor infracţiuni de spălare de bani, respectiv în ajutorul dat unor terţe persoane în a ascunde ori a disimula proprietatea unor bunuri imobile ori drepturi asupra unor astfel de bunuri cunoscând că acestea provin din comiterea unor infracţiuni, respectiv infracţiuni legate de traficul de fiinţe umane cât şi în ajutorul dat în dobândirea unor bunuri imobile (terenuri, clădiri şi apartamente) cunoscând că acestea provin din comiterea unor infracţiuni".
Vom reveni cu amănunte!
CITIŢI ŞI:

  • REFERAT DIICOT. Deputatul Boldea spăla bani proveniţi din traficul de persoane